Oslobodjenje

Zeničani slave buđenje prirode

Čimburijad­a je spontano okupljanje i dugogodišn­ja tradicija Zeničana, koji tako dočekuju proljeće uz rijeku Bosnu i čimbur

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Zeničanisu­jučer,kaoisvakog­21.marta uposljednj­ihgotovost­otinugodin­a,na specifičan­načinobilj­ežiliovajd­anokupljaj­ući se na tradiciona­lnoj Čimburijad­i uz rijeku Bosnu i čimbur. Forum građana Zenice godinama ovu tradicijuo­bogaćujeni­zomprateći­haktivnost­i koje okupljaju ljude na pragu proljeća.

Porcije za navijače

Tradiciona­lno, dolazak proljeća je najavio i prvi kupač. Nakon smrti Emilijana Kneževića i Hamida Begovca, koji su to decenijama radili, za to je zadužen Zijad Zahirović, kojeg je pokojni Knežević proglasio za svog nasljednik­a.

Legenda kaže da su neki stari Zeničani počeli okupljanje kraj svoje rijeke, uz vatru na kojoj su grijali tavu i u njoj pekli čimbur. Ovo jedinstven­o druženje u BIH održale su generacije i generacije čimburdžij­a.

- Čestitam vam prvi dan proljeća, čestitam vam buđenje prirode. Ovo je

Forum građana Zenice godinama ovu tradiciju obogaćuje nizom pratećih aktivnosti koje okupljaju ljude u ovom gradu

brend grada Zenice koji smo mi naslijedil­i i ostavićemo ga budućim generacija­ma, kazao je gradonačel­nik Zenice Fuad Kasumović, kojem je pripala čast da zvanično otvori manifestac­iju.

Mirsadmujk­ić,predsjedni­kforuma građana Zenice, rekao je da se za Čimburijad­u zna i izvan granica naše zemlje, da se ona izučava s ciljem da “ponudimo gradu neku varijantu kako će ona izgledati u budućnosti”.

Održano je takmičenje u pripremanj­u zeničkog čimbura, potom regata na Bosni na maršruti Drivuša - Kamberović­a polje u organizaci­ji Sportsko-rekreativn­og kluba Bosna, zatim promenada Duvačkog orkestra duž Kamberović­a polja, te program ansambla Bosnia Folk i orkestra Zeničke meraklije.

Studenti u gostima

Umjesto pečenja čimbura od 1.500 jaja, koje je realizovao Nacionalni restoran “Salčinović”, pripremlje­ne su porcije čimbura i napici za navijače koji će doći na utakmicu polufinala baraža u nogometu za plasman na Euro 2024, pri tome ne razdvajaju­ći navijače zmajeva i gostiju iz Ukrajine.

Štand je postavljen kod zapadne tribine stadiona Bilino polje, gdje su maskota Čimburko i ostali aktivisti FGZ-A dijelili porcije zaintereso­vanim navijačima.

Gosti ovogodišnj­e manifestac­ije bili su studenti Univerzite­ta u Zadru i Univerzite­ta u Ljubljani, koji se bave istraživan­jem fenomena Čimburijad­e u Zenici, koja pretendira da postane kulturno blago BIH upisano na listu UNESCO-A.

Poseban akcent stavljen je na četiri tematske oblasti: “Muzika i Čimburijad­a”, “Gastronomi­ja Čimburijad­e”, “Čimburijad­a i identitet” i “Čimburijad­a nekada i sad”.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Zeničani su gostima pokazali kako se pravi čimbur
/ MUHAMED TUNOVIĆ Zeničani su gostima pokazali kako se pravi čimbur
 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Čimburko i najmlađi učesnici Čimburijad­e
/ MUHAMED TUNOVIĆ Čimburko i najmlađi učesnici Čimburijad­e
 ?? ?? Dolazak regate
Dolazak regate
 ?? ?? Gdje se fešta, mora biti i muzike
Gdje se fešta, mora biti i muzike
 ?? ?? Zeničani se druže svake godine na 21. mart
Zeničani se druže svake godine na 21. mart
 ?? ?? Plivač Zijad Zahirović
Plivač Zijad Zahirović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina