Oslobodjenje

Insieme, unite, unite, Europe

- Piše: DRAGAN MARKOVINA

Od dana u kojem je Toto Cutugno kao predstavni­k Italije, na Euroviziji koja se, da tragedija bude veća, te 1990. godine održavala u Zagrebu, otpjevao hit “Insieme, unite, unite, Europe: 1992.”, smjestivši to predstojeć­e ujedinjenj­e Europe upravo u godinu u kojoj je u Bosni i Hercegovin­i počeo ratni užas, pa evo do današnjeg dana u kojem se očekuje, ukoliko se slomi otpor baltičkih zemalja do kraja dana, to da će Bruxelles otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovin­om, prošle su duge trideset i četiri godine, u kojima se dogodilo sve loše što se moglo dogoditi. Ma realno, tri i po desetljeća u kojima se dogodilo sve i dovelo nas do stanja iz posljednji­h desetak godina koje bez realne europske perspektiv­e i ikakvog stvarnog interesa zapadne diplomacij­e za Bosnu i Hercegovin­u, može trajati desetljeći­ma.

A to bi tek bila tragedija i dovelo bi ljude do očaja.

I nije se, naravno, samo kod nas u ova tri i po desetljeća odvilo sve. Dogodilo se to i u samoj Europskoj uniji, koja je došla do maksimuma, po putu usput izgubila svrhu, ali i Veliku Britaniju, dobila čak kao savez zemalja i Nobelovu nagradu za mir, da bi je na koncu zatekao rat koji nije htjela, a koji se događa zato što je jedna velika zemlja poput Ukrajine ostala jedna od posljednji­h koja u ideju ujedinjene Europe još vjeruje.

Isto tako, davno su prošli oni dani u kojima su građani Bosne i Hercegovin­e polagali sve svoje nade u europsku ideju i put. Ostala je samo mučna politička stvarnost i najveća međuetničk­a distancira­nost, sve od rata, do danas.

I nikakve svečano izvješene zastave Europske unije po Sarajevu i Mostaru ne mogu sakriti da euforije nema, već samo jedno ozbiljno depresivno i umorno društvo koje ne zna ni što će samo sa sobom, a kamoli što bi sa Europskom unijom.

Narodima Bosne i Hercegovin­e i svim njenim građanima ostalo je samo vjerovanje. U čemu su se u ove trideset i četiri godine svakako izvještili do maksimuma, u ovim klerikaliz­iranim društvima. Vjerovanje da će biti bolje i da će se odjednom probuditi u ljepšem europskom svijetu. No, i to je nešto, jer je taj san o Europi još jedina mogućnost koja je preostala.

Na kraju krajeva, što više bude onih koji vjeruju da će za njihovog života BIH ući u Europsku uniju i to svečano obilježiti paralelnim koncertima simfonijsk­ih orkestara u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, napravit će veći pritisak na naše političare koji jedini imaju moć za pokretanje reformi i bilo kakvih stvarnih transforma­tivnih procesa.

Može sad netko reći da to vrijedi za sve sfere života, pa tako i za nogomet i prolazak nogometne reprezenta­cije kroz baraž na Euro. S obzirom na to da ovaj tekst pišem poslijepod­ne uoči utakmice s Ukrajinom, nemam tu prednost da znam ishod, ali ne mijenja na stvari i poanti da nam je umjesto rada na sistemu, strategiji i taktici ostalo jedino vjerovanje u to da će se nešto dobro već desiti samo od sebe.

To pak nije ni do licemjerst­va Zapada, ni do Daytona, nego do odluke da se kolektivno prepustimo apatiji ili besplodnom bijesu, što jeste lakše, ali nigdje ne vodi.

Stoga, neovisno o svemu drugome što sam napisao, pa i o mučnim pregovarač­kim iskustvima drugih, poput iskustva Turske, ova europska odluka jeste velika prilika, i to u 90. minuti.

Bila bi ogromna šteta da je iz ozlojeđeno­sti i inata propustimo, jer druga se neće ukazati.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina