Oslobodjenje

Opet pada fasada i opet nikom ništa

Nadležni, ko god oni bili, a trebali bi biti Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, i dalje šute nakon što se obrušio dio fasade u Ferhadiji

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Mjesto događaja Ferhadija. Popodnevni sati, ulica puna šetača, turista, djece... Komad fasade sa austrougar­ske zgrade opet se odlomio i pao na šetnicu. Ovaj put, na svu sreću, niko nije povrijeđen. Ali koliko puta treba reći na svu sreću ili neko je povrijeđen ili mogao je poginuti kao ona starija gospođa prije mjesec, kada je stotinjak metara niže kod Vječne vatre pao dio fasade.

Ko je kriv?

Ustvari, tada je veća količina materijala zasula prolaznike kroz navedenu ulicu, te je više osoba direktno pogođeno komadima materijala, a starija žena je zadobila i teže tjelesne povrede. Gospođi je ljekarsku pomoć ukazala ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-A, a na KUM-U UKC-A u Sarajevu ljekar je konstatova­o da je 72-godišnjaki­nja zadobila teške tjelesne povrede (prelom lopatične kosti), nakon čega je upućena na kućno liječenje. Obaviješte­n

Na svakom koraku su upozorenja da se dio fasade obrušava, ali nadležni očito imaju drugih briga i bitnijih projekata

je dežurni tužilac Kantonalno­g tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili pripadnici Uprave policije MUP-A KS-A. Nakon kompletira­nja, operativni materijal će biti dostavljen Kantonalno­m tužilaštvu, tada su saopćili iz MUP-A KS-A.

Prije mjesec povrijeđen­oj gospođi gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić je ponudila pomoć i optužila upravitelj­e da ne rade svoj posao. I sve je ostalo na tome. Prebacivan­je odgovornos­ti je trajalo jedan dan. I nikom ništa. I sve po starom. Nakon što se ponovo dio fasade obrušio u srijedu popodne, niko se ne javlja, pa ni gradonačel­nica, ni upravitelj (Sarajevost­an upravlja zgradom sa koje se odlomio dio fasade), pa ni kantonalni ministar Bojan Bošnjak. Šute i raduju se zelenom svjetlu za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Dok oni čekaju i vesele se, građani i turisti, kao u igrama bez granica, trče, gledaju sa svih strana hoće li ih neka kamenčuga stara 150 godina spucati u glavu i oboriti na zemlju.

Upozorenja

I nije Ferhadija jedina ulica iz koje vreba opasnost. Ništa bolja situacija nije ni u Dubrovačko­j ulici u općini Centar. Ne zaboravimo ni ulice Danijela Ozme, Hasana Kikića, koje su najzapušte­nije. Na svakom koraku su upozorenja da se dio fasade obrušava, ali nadležni očito imaju drugih briga i bitnijih projekata od toga da zaštite građane i turiste koji dolaze u olimpijski grad, kako se vole pohvaliti svi političari, od mjesne zajednice do državnog vrha. Sve do jednom, a jednom će, nažalost, ako nešto ne urade, i doći. Onda će biti kasno. Prekasno.

 ?? ?? Samo se table postavljaj­u
Samo se table postavljaj­u
 ?? ?? Dio fasade pao je u srijedu popodne
Dio fasade pao je u srijedu popodne

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina