Oslobodjenje

Proljeće donosi promjene

Pravilan odmor smanjit će mogućnost donošenja loših prehramben­ih odluka

-

Sa prvim toplijim danima proljeća dobro iskoristit­e ovu promjenu. Izađite i vježbajte prije početka radnog dana, bilo da se radi o trčanju ili šetnji s psom. Vježbanje znači da vaš dan može početi vedro i energično.

Bližimo se kraju druge sedmice mjeseca ramazana, najdražeg gosta muslimana i muslimanki širom svijeta. Postačima su prvi dani ovog mjeseca protekli u privikavan­ju na izmjene u svakodnevn­ici, koje se, prije svega, odnose na odricanje od jela i pića od zore pa do zalaska Sunca. Mnogo je, naime, izazovnije pročistiti naše misli i djela te pronaći unutrašnji sabur, uprkos svim napetostim­a i stresu od kojih ne možemo pobjeći. Ipak, svaki postač je savršeno svjestan blagostanj­a koje ramazan pruža, zbog čega priliku da se isposti naredni dan i druženje sa drugim postačima doživljava­ju kao nagradu.

Pa, zašto ova sedmica ne bi protekla u duhu iftara u krugu porodice i prijatelja? Predlažemo da okupite svoje najbliže i u ugodnoj, kućnoj atmosferi, pripremite vrhunski domaćinski iftar. U nedostatku inspiracij­e za iftarske menije, posjetite www.oslobodjen­je. ba i potražite recepte sa kojima nećete pogriješit­i. Nudimo nešto za svakoga i obećavamo da nećete biti razočarani. Uživajte u ljepotama ramazana!

Dobra obuća će vam pomoći u aktivnom načinu života pružajući važnu potporu zglobovima. Uz to, nova lagana odjeća će vam koristiti protiv topline i znojenja, kako biste optimizira­li udobnost tokom vježbanja.

Budite sigurni da ste dobro opremljeni prije nego započnete novu rutinu vježbanja.

Proljeće je izvrsna sezona za dodavanje novog voća i povrća u prehranu. Preporučuj­e se četiri-pet vrsta voća i povrća svaki dan. Izbor sezonskih namirnica je uistinu veliki, od trešanja do zelene salate.

To je solidan temelj i sjajan početak za svaki dan. Obavezno udružite jutarnju tjelovježb­u sa zdravim doručkom. Trebat će vam energija da maksimalno iskoristit­e svoj fitnesreži­m. Umjesto kafe i brzog sendviča, šta kažete na šoljicu zobenih pahuljica i grejp?

Koliko često pijete vodu ? Da bi vaše tijelo moglo nastupiti na visokoj razini, neophodno je da ostane hidratizir­ano. Čaša vode također može biti dobro sredstvo za suzbijanje apetita i pomoći u održavanju zdrave težine. Pokušajte iscijediti limun u vodu kako biste dodali malo poletnosti.

Spavajte šest do osam sati svake noći. Također, dokazano je da oni ljudi koji premalo spavaju, povećavaju šanse za prejedanje. Postizanje pravilnog odmora smanjit će mogućnost donošenja loših prehramben­ih odluka.

Proljeće je dobro vrijeme za poboljšanj­e vaše zdravstven­e slike. Na primjer, prije nego počnete rutinu vježbanja, preporučuj­e se da se obratite liječniku primarne zdravstven­e zaštite. Provjerite postoje li lijekovi protiv alergija kojima se trebate opskrbiti prije nego što krenete van. Kad vrijeme postane toplije i procvjetaj­u biljke, to je mnogima signal da krenu u prirodu.

Sada je vrijeme da dnevnu rutinu usmjerite na poboljšanj­e zdravlja i prilagodit­e se vremenskim promjenama. Nastupila je nova sezona, a s njom i nova pravila.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina