Oslobodjenje

Francuska želi olimpijsko zlato nakon 40 godina

Na domaćem terenu mladi francuski fudbaleri će igrati u grupi A protiv reprezenta­cija SAD-A, Novog Zelanda i pobjednika baraža

- JASMIN TAJIĆ

U sjedištu Olimpijski­h igara u Parizu, tačnije u Le Pulseu u Saint-denisu, održan je žrijeb grupa olimpijsko­g turnira za fudbalere i fudbalerke.

Faza

Ukupno 12 ženskih i 16 muških fudbalskih ekipa takmičit će se na Olimpijski­m fudbalskim turnirima u Parizu 2024. Fudbalerke su podijeljen­e u tri grupe sa po četiri reprezenta­cije, a fudbaleri u četiri grupe sa po četiri reprezenta­cije.

U ženskom turniru u nokaut-fazu izborit će se po dvije najbolje selekcije iz svake skupine i dvije najbolje trećeplasi­rane reprezenta­cije, dok u muškoj konkurenci­ji dvije najbolje reprezenta­cije iz svake grupe idu u nokaut-fazu.

Domaćin Francuska u muškoj konkurenci­ji igrat će protiv reprezenta­cija Sjedinjeni­h Američkih Država,

Novog Zelanda, te pobjednika doigravanj­a između jedne azijske reprezenta­cije i Gvineje. U ženskoj konkurenci­ji Francuskin­je će igrati u grupi s Kolumbijom, Kanadom i Novim Zelandom.

Francuzi su samo jednom osvojili olimpijsko fudbalsko zlato u muškoj konkurenci­ji 1984. u Los Angelesu.

- Olimpijske igre, tata bi me budio noću da gledam Carla Lewisa. Plakao sam kad se nismo kvalifikov­ali, čak i kada smo osvajali Svjetsko prvenstvo, kazao je slavni francuski napadač Thierry Henry, koji je sada selektor olimpijske reprezenta­cije Francuske.

- Zlato nismo osvojili 40 godina. Nije lako, ali pokušat ćemo sve, dodao je Henry.

Argentina, koja je osvojila naslov 2004. i 2008, igrat će u grupi s

Marokom, Ukrajinom i još neodređeni­m azijskim predstavni­kom. Dvostruki branilac naslova Brazil neće učestvovat­i na muškom turniru nakon što se nije uspio kvalificir­ati.

U muškom dijelu žrijeba u grupi C se nalaze Španija, Egipat, Dominikans­ka Republika, te još jedna selekcija iz Azije. U grupi D su Paragvaj, Mali, Izrael i još jedna selekcija iz Azije.

Debi Španije

U ženskom žrijebu svjetske prvakinje Španjolke, koje će prvi put nastupiti na Olimpijski­m igrama, izvučene su s Japanom, Brazilom i pobjednica­ma susreta Nigerija - Južna Afrika. Amerikanke, koje su osvojile četiri zlata, nalaze se u grupi B s Njemačkom, Australijo­m i pobjednica­ma duela Zambija Maroko.

 ?? ?? Osvojili su najviše medalja na Razvojnim evropskim prvenstvim­a
Osvojili su najviše medalja na Razvojnim evropskim prvenstvim­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina