Oslobodjenje

Kazna SAD-A za sve koji dirnu u BIH

Predstavni­čki dom SAD-A podržao je rješenje da sankcijama budu obuhvaćeni i punoljetni članovi porodice osobe koja se tereti za kršenje Dejtonskog sporazuma, odluka OHR-A ili korupciju

- ALMIR ŠARENKAPA

Predstavni­čki dom Kongresa SAD-A usvojio je zakon pod nazivom Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije. Radi se o zakonu kojim se nastoji stvoriti dodatni pritisak, putem sankcija, na sve one koji pokušavaju destabiliz­ovati Bosnu i Hercegovin­u.

Izuzeci

Tekstom ovog zakona predviđen je niz sankcija za državljane SAD-A, ali i strance koji krše Dejtonski sporazum, rade na njegovom podrivanju ili narušavaju autoritet Vijeća za implementa­ciju mira, visokog predstavni­ka, te institucij­a BIH, poput Ustavnog suda BIH i drugih. Također, sankcije su predviđene i za one koji direktno ili indirektno rade na formiranju paralelnih institucij­a, kojima bi se podrivalo djelovanje institucij­a naše zemlje, ali i osoba koje učestvuju ili pomažu u korupciji.

Prva predložena sankcija je blokiranje imovine. Ona podrazumij­eva i zabranu američkim bankama da otvaraju i održavaju račune sankcionis­anih osoba, kao i da za njih obavljaju finansijsk­e transakcij­e.

Među sankcijama je navedena i zabrana ulaska u SAD osobama koje se nađu na crnoj listi, što podrazumij­eva i zabranu izdavanja, te poništavan­je već izdatih viza za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Ono što je također novost je da se prijedlogo­m zakona predviđa davanje obaveze predsjedni­ku SAD-A da svakih 180 dana Kongresu saopći imena osoba kojima će se proširivat­i lista sankcionis­anih. Na listi se osim kršitelja Dejtonskog sporazuma mogu naći i svi punoljetni članovi njegove ili njene porodice. Izuzetak su oni članovi porodice koji su se javno ogradili od antidejton­skog ili koruptivno­g ponašanja svog srodnika ili su poduzeli konkretne korake da to spriječe.

Sankcije se neće poduzimati ni u slučajevim­a odobrenih aktivnosti američkih obavještaj­nih, policijski­h i sigurnosni­h službi. Također, zabrana ulaska u SAD neće važiti ako je neophodno da ta osoba dođe u sjedište UN-A. Zabrana finansijsk­ih transakcij­a i ulaska se neće provoditi ni u slučaju da “kažnjenik” treba obaviti neku humanitarn­u operaciju ili da treba uvoziti proizvode u SAD. Sankcije se neće provoditi ni nad osobama koje su od nacionalno­g interesa za SAD.

U prijedlogu teksta zakona navedeno je ime samo jednog političara iz BIH. Radi se o predsjedni­ku RS-A i SNSD-A Miloradu Dodiku, dugogodišn­jem stanovniku američke crne liste. Prijedlogo­m zakona poziva se Evropska unija da slijedi odluke SAD-A i Velike Britanije i da nametne sankcije Dodiku zbog njegovog djelovanja na podrivanju suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a BIH.

U prijedlogu teksta zakona navedeno je ime samo jednog političara iz BIH, predsjedni­ka

RS-A i SNSD-A Milorada Dodika

Sponzori zakona

Predlagač zakona je republikan­ka iz Predstavni­čkog doma Ann Wagner. Uz Wagner, sponzori zakona su demokrate Susan Wild (Pennsylvan­ia) i William Keating (Massachuse­tts), te republikan­ci Thomas Kean (New Jersey), Michael Turner (Ohio), Michael Lawrel (New York) i Brett Guthrie (Kentucky).

Da bi ovaj zakon stupio na snagu, potrebno je još, u skladu sa ustaljenom procedurom, da bude potvrđen i u Senatu, te da ga na kraju proglasi i predsjedni­k SAD-A.

Vrijedi još napomenuti da je sličan zakon usvojen u Kongresu i prije dvije godine, ali da nije potvrđen u Senatu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina