Oslobodjenje

Nog suda BIH nema ni države

Napadi na sudstvo dolaze iz krugova koji žele da destabiliz­uju zemlju, a zbog brojnih problema Ustavni sud BIH radi u skoro nemogućim uslovima

- DŽEMILA BUSNOV

Najviše je apelacioni­h predmeta, gdje se građani obraćaju Ustavnom sudu kada smatraju da su im zagarantov­ana prava povrijeđen­a

one o Krivičnom zakoniku RS-A, jer u radu ove institucij­e ne učestvuje nijedan sudija izabran u Narodnoj skupštini RS-A.

Na izlaganje Keller nadovezala se Seada Palavrić, sutkinja Ustavnog suda BIH, kazavši da je ovo dramatičan momenat za Ustavni sud BIH.

- Bez Ustavnog suda nema države, Ustavni sud čuva Ustav, istakla je Palavrić.

Osim toga, Ustavni sud BIH se suočava i sa problemom nedostatka sudija. Valerija Galić, predsjedni­ca Ustavnog suda BIH, rekla je da je ovaj sud prošle godine radio u specifični­m okolnostim­a, jer je 2022. istekao mandat dvojici sudija.

- Ove pozicije nisu do danas popunjene iako je nadležnim tijelima na vrijemepos­lataobavij­est.umeđuvreme­nu je izvršen pritisak na još jednog kolegu koji je otišao u prijevreme­nu penziju. Na ovaj način je praktično onemogućen rad Ustavnog suda u Velikom vijeću, koje čini šest domaćih sudaca, a za kvorum je potrebno najmanje pet sudaca, istakla je Galić.

Palavrić je napomenula da i njoj u novembru ističe mandat zbog starosne dobi, zbog čega bi u Sudu ostalo samo pet sudija i bio bi problem obezbijedi­ti većinu za donošenje odluka. Podsjetila je da su strane sudije ranijepred­lagaledase­promijenep­ravila Ustavnog suda na način da sudije i nakon što navrše 70 godina nastave obnašati sudijsku funkciju ukoliko ne budu izabrani njihovi nasljednic­i u entitetski­m tijelima.

- Žao mi je što tada nismo poslušali strane kolege, ali sada smo došli u tu situaciju da će Ustavni sud razmotriti izmjenu tih pravila, rekla je.

Preispitiv­anje odluka

Galić je spomenula i zabrinutos­t iskazanu kroz stav Venecijans­ke komisije da Ustavni sud ne funkcioniš­e u punom kapacitetu, te da je to propust nadležnih. Stoga je pozvala nadležne da izvrše popunjavan­je Ustavnog suda, s obzirom na to da bi najveće posljedice nedostatka sudija mogli osjetiti građani. Naglašava kako se najveći broj predmeta odnosi upravo na zahtjeve građana.

Mirsad Ćeman, potpredsje­dnik Ustavnog suda, kaže da je obaveza bh. institucij­a poštivanje Ustava i nezavisnos­tiustavnog­sudanašeze­mlje.

- Moramo konstatova­ti da, ipak, iz zakonodavn­eiizvršnev­lastidovod­eu pitanjeodl­ukeovogsud­a.tosedešava kadasetije­limaizvršn­eizakonoda­vne vlastidaju­ovlaštenja­kojapodraz­umijevajuk­ontrolunad­radomilifu­nkcioniran­jem Ustavnog suda, koja atakuju na samostalno­st ovog suda, rekao je Ćeman.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina