Oslobodjenje

Preživljav­amo

-

je problem nepostojan­je kolektivni­h ugovora. Samim tim, radnici su u nemilosti poslodavac­a, čak i ako plaćaju članstvo u sindikatim­a, niko im ne garantuje pravnosoci­jalnu sigurnost. Nastavljaj­u da rade i više nego što im je ugovorom predviđeno, nemaju nikakvih dodatnih iznosa na platu i onda nije nije čudo da dolazi do odljeva radne snage, gdje je 600.000 ljudi otišlo iz zemlje u posljednji­h desetak godina. Radnice i radnici više nemaju tog elana da se bore ovdje, već tri decenije ne dolazi do promjena i više ne žele da čekaju.

Čim se spomenu promjene, asociraju na to da neke stranke treba birati na vlast, jer su toliko izmanipuli­sale samu tu riječ. Slažete li se s tim?

- Da, to su samo stranke koje imaju u sebi prefiks socijalni, ali niko u suštini nema adekvatnu programsku politiku osim one kojom mašu u izbornim kampanjama. Prilikom osvajanja vlasti, socijalne reforme su rijetkost, čak i ako bi ad hoc otvarali neke firme i radna mjesta, rok trajanja takvim firmama obično je 2-3 godine, a onda opet pad u dubiozu. Nedavno je opet 116 firmi zatvoreno u BIH, podaci su to iz decembra 2023, a evo na početku smo 2024. i imamo obustave rada u Rudniku Zanica i u Nova Dipo iz Gradiške. Šta nas tek čeka do kraja godine?

Ima li neka poveznica među svim tim firmama u kojima se obustavlja rad, nešto simptomati­čno što nam može otvoriti oči?

- Glavna je poveznica da, na primjer, radnici iz Zenice nisu dobili posljednje tri plate, a u Nova Dipo mislim da doprinosi nisu plaćani godinama. Radnici koji su u srednjim godinama uopšte nemaju povezan radni staž i njima će biti izuzetno teško da ostvare bilo kakav vid penzije, a bez zdravstven­og osiguranja trebaju imati sreće da ne obole. Sva ta socijalna kategorija njihove obespravlj­enosti, nepravda u odnosu poslodavca prema njima uzroci su obustave rada, ali i zatvaranja firmi. Ako poslodavci misle da radnici mogu da žive od vazduha, onda će takve firme neminovno da propadnu. Mora se početi od toga da svakome prvo treba obezbijedi­ti osnovne uslove za život.

Kakvi su to uslovi za život kada je minimalac oko tri puta manji od potrošačke korpe?

 ?? ?? Tamara Miščević: Svaki radnik bez kolektivno­g ugovora je nezaštićen
Tamara Miščević: Svaki radnik bez kolektivno­g ugovora je nezaštićen
 ?? ?? Članovi Unskih smaragda na Smaragdnom mostu
Članovi Unskih smaragda na Smaragdnom mostu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina