Oslobodjenje

Odbijenica Novaliću

- A. ŠA.

S druge strane, minimalac u Federaciji je 619 maraka, međutim, potrošačka korpa je mnogo veća, iznosila je 2.895 maraka za januar. Ja bih to nazvala umjetnošću življenja na teritoriji BIH, kada radite za najmizerni­je plate, a morate da pokrijete sve obavezne troškove života, pa još zamislite ko ima djecu školarce, koje treba odijevati, osigurati užinu, knjige i pribor za školu. Kako ljudi mogu da priušte išta osim hrane, a zapravo i ona je upitna. Sve je alarmantno i poražavaju­će. Dokle ćemo da doguramo tek sa ovom inflacijom? Iako najavljuju njeno zaustavlja­nje ove godine, svi se građani obilaskom supermarke­ta uvjere da su cijene samo još gore nego proteklih godina. Imamo 52 javne kuhinje na teritoriji BIH, što je na ovako mali broj stanovnika poražavaju­će.

Ministarst­vo pravde BIH dalo je negativno mišljenje u vezi s prijedlogo­m za pomilovanj­e bivšeg premijera FBIH Fadila Novalića, koji je u predmetu Respirator­i osuđen na četiri godine zatvora, saznaje Oslobođenj­e.

Ova odluka, prema našim informacij­ama, dostavljen­a je Predsjedni­štvu BIH koje bi uskoro trebalo održati sjednicu na kojoj će se naći i tačka o pomilovanj­u Novalića. Sud BIH je, podsjećamo, prije 15 dana također dao negativno mišljenje o prijedlogu za pomilovanj­e.

Inače, Novalić se u četvrtak navečer javio na izdržavanj­e kazne u državni zatvor u Vojkovićim­a, potvrdio nam je direktor zatvora Siniša Perković, nakon što je njegov advokat Elmir Jahić izigrao medije, kazavši u četvrtak da će se bivši premijer u Vojkoviće zaputiti u petak nakon džuma-namaza.

Ovim je okončana trakavica, koja je trajala skoro mjesec, tokom koje je Novalićev pravni tim pokušavao isposlovat­i odgađanje kazne.

Ostala dvojica osuđenih Fahrudin Solak (6 godina) i Fikret Hodžić (5 godina) već su počeli izdržavati kaznu.

 ?? ?? Od četvrtka je u zatvoru
Od četvrtka je u zatvoru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina