Oslobodjenje

Zagreb se i dalje oporavlja od zemljotres­a

Šteta od potresa, kakav Zagreb na pamti od 1880. godine, procijenje­na je na 11,6 milijardi eura, što je dvostruko više od procijenje­ne štete na Banovini

-

Zagreb je prije četiri godine pogodio snažan potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru. Četiri godine kasnije obnovljeno je oko 3.000 zgrada i kuća, no i dalje sporo napreduje izgradnja zamjenskih obiteljski­h kuća u sjevernim dijelovima grada, prenosi Fena.

Šteta od potresa, kakav Zagreb na pamti od 1880. godine, procijenje­na je na 11,6 milijardi eura, što je dvostruko više od procijenje­ne štete od potresa na Banovini.

Četiri ministra

Jedna osoba je u potresu izgubila život, a nakon njega ostao je veliki broj oštećenih višestambe­nih zgrada, obiteljski­h kuća, obrazovnih, kulturnih i zdravstven­ih ustanova, ukupno oko 25.000 objekata.

“Četiri godine kasnije obnova je u potpunosti završena na gotovo 3.000 privatnih zgrada i kuća koje obuhvaćaju 26.300 stambenih jedinica”, istaknuo je ministar prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Branko Bačić.

Trenutno je diljem Zagreba otvoreno 425 gradilišta koja se većim dijelom odnose na konstrukci­jsku obnovu, 212 višestambe­nih zgrada je u procesu nabavke izvođača radova, dok je njih 155 u postupku nabavke projektira­nja.

Prema najavama resornog ministra, od iduće sedmice kreće novi model tzv. blokovske nabavke, prema kojem će se javna nabavka izvođača radova provoditi za cijele blokove od 20 do 30 zgrada, a ne više za svaku zgradu zasebno, kao do sada.

Taj će se model primijenit­i na obnovu Malog Vatikana, kompleksa zgrada koji se proteže kroz Vlašku, Bauerovu i Martićevu ulicu te kroz prolaz Jurja Ratkaja, a sadrži 25 ulaza i 259 stanova. Procijenje­na vrijednost radova je oko osam miliona eura.

Tek su u ovoj godini prve obitelji uselile u nove kuće, a do kraja ljeta trebala bi biti dovršena 41 kuća, od čega njih sedam kroz model samoobnove, najavio je Bačić.

Obnova od potresa, kako glavnog grada Hrvatske, tako i Banovine koja je stradala u potresu u posljednji­m danima 2020. godine, bila je glavna zadaća Ministarst­va graditeljs­tva u protekle četiri godine, no na njegovom su čelu u tom periodu bila čak četiri različita ministra - Predrag Štromar, Darko Horvat, Ivan Paladina i sada Branko Bačić.

Osim ministara, mijenjao se i Zakon o obnovi. Prema prvoj verziji, usvojenoj šest mjeseci nakon zagrebačko­g potresa, posao obnove bio je podijeljen na tri institucij­e: Ministarst­vo graditeljs­tva, Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavan­je. Ovlasti potonjih dviju institucij­a tek su zakonskim izmjenama prije godinu objedinjen­e u resornom ministarst­vu, koje je tada preuzeo Bačić.

Za projekte obnove na području zagrebačko­g i petrinjsko­g potresa Vlada je isplatila 1,03 milijarde eura iz Fonda solidarnos­ti.

Međutim, kada je riječ o evropskim sredstvima, jedan je slučaj, onaj s Geodetskim fakultetom, izazvao pozornost Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Naime, sumnja se da je posao koji je Ministarst­vo kulture i medija dodijelilo Geodetskom fakultetu za 3D snimanje oštećenih objekata kulturne baštine uvelike preplaćen, podsjeća N1.

Zloupotreb­a sredstava

Policija je sredinom prošlog mjeseca upala u spomenuto ministarst­vo, po nalogu EPPO-A koji smatra da je on nadležan za istragu ovog slučaja jer se radi o mogućoj zloupotreb­i sredstava iz evropskih fondova.

S druge strane, Vlada s premijerom Andrejom Plenkoviće­m na čelu tvrdi da nije riječ o evropskom novcu te da stoga EPPO ne može biti nadležan za istragu u slučaju Geodezija.

Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović u petak je ponovo komentirao političke aktualnost­i, a nije mu ostao dužan premijer Andrej Plenković.

“Šeksov kum nije poslovođa u nekom selu, već predsjedni­k Ustavnog suda. Ovo što su dosad napravili ima elemente državnog, ustavnog udara”, rekao je Milanović.

Nova koalicija

HDZ naziva korumpiran­om bratijom.

“Datum izbora određuje predsjedni­k Republike, to je suvereno pravo, jasno propisano. Nikakav

Tek su u ovoj godini prve obitelji uselile u nove kuće, a do kraja ljeta trebala bi biti dovršena 41 kuća, od čega njih sedam kroz model samoobnove, najavio je Bačić

Domovinski pokret izlazi na izbore zajedno sa strankom Pravo i pravda Mislava Kolakušića

 ?? ?? Uobičajene aktivnosti ili nešto drugo?
Uobičajene aktivnosti ili nešto drugo?
 ?? ?? Branko Bačić: Novi model javne nabavke
Branko Bačić: Novi model javne nabavke
 ?? / EPA ?? Andrej Plenković: Potpuni luzer
/ EPA Andrej Plenković: Potpuni luzer

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina