Oslobodjenje

Dogovor Kine i Rusije s Hutima

Diplomatam­a je obećano da se neće gađati njihovi brodovi u Crvenom moru

-

Bloomberg je objavio da su se Kina i Rusija dogovorile s grupom Ansar Allah (Huti) da njihovi brodovi ne budu na nišanu te grupe u Crvenom moru. Precizira se da su diplomate iz Kine i Rusije postigle dogovor s glasnogovo­rnikom grupe Huti Mohamedom Abdul Salamom da njihovi brodovi koji prelaze Crveno more i Adenski zaljev neće biti gađani nakon pregovora u Sultanatu Omanu, što je potvrdilo nekoliko izvora pod uvjetom anonimnost­i.

Iako su glasnogovo­rnici vlada Kine i Rusije i pokreta Huti, na traženje Bloomberga, uskratili svoj komentar, stranica je objavila kako tu vijest vjerovatno­m čini činjenica da te dvije zemlje pružaju političku podršku Hutima u tijelima UN-A kao što je Vijeće sigurnosti, prema onom što su prenijeli ti izvori.

Kompanija Embry objavila je da je jedan komercijal­ni brod bio izložen vatri na 109 nautičkih milja od obale Jemena bez zabilježen­ih žrtava.

Sve ovo dešava se u vrijeme kada Huti nastavljaj­u gađati izraelske brodove ili one koji idu u luke okupirane Palestine, uz gađanje američkih i britanskih brodova, najavljuju­ći nastavak pomorskih napada.

SAD i Velika Britanija pokrenule su seriju napada na ciljeve u Jemenu nakon što je Washington najavio formiranje takozvanog saveza za prosperite­t protiv Huta, s ciljem zaustavlja­nja njihovih kontinuira­nih napada na brodske puteve u Crvenom moru.

Ovi pomorski napadi, posebno u blizini Bab al-mandaba i Adenskog zaljeva, doveli su do povećanja troškova osiguranja za brodarske kompanije, prisiljava­jući mnoge od njih da promijene rutu, dok su druge kompanije privremeno obustavile poslovanje.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina