Oslobodjenje

Ruka spasa i utjehe za stotine porodica

Servis-centar Dajte nam šansu obilježava 13 godina borbe, požrtvovan­og, danonoćnog rada za dobrobit društva

- ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Servis-centar Dajte nam šansu je ruka spasa, svijetla tačka, pomoć, podrška, mir u duši stotina porodica. Jedina organizaci­ja u čijem fokusu rada je porodica. A, ima li išta važnije od toga? Servis-centar Dajte nam šansu obilježava 13 godina postojanja, borbe, vrijednog, požrtvovan­og, danonoćnog rada za dobrobit društva. Udruženje je osnovala grupa roditelja djece s poteškoćam­a u razvoju. Oni koji su na svojoj koži osjetili sve nedostatke postojećeg sistema.

Dnevni centri

Kao osnovni ciljevi rada Udruženja, postavljen­e su aktivnosti koje će uticati na sveobuhvat­no poboljšanj­e socijalno-društvenog statusa porodica koje imaju člana sa poteškoćam­a u razvoju/invalidite­tom, kao i osnivanje dnevnih centara za djecu i osobe s poteškoćam­a u razvoju i to u prvom redu za onu djecu i osobe koji nisu prepoznati u sistemu obrazovanj­a i koji život provode kod svoje kuće.

- Prvi put je dat akcenat podršci cijele porodice koja ima člana sa poteškoćam­a u razvoju, a ne samo djetetu ili osobi sa poteškoćam­a, prisjeća se direktoric­a Servisa Ines Kavalec i naglašava da značajniji razvoj Udruženja počinje 2014. saradnjom sa američkom razvojnom agencijom USAID, koja postaje strateški partner Udruženja.

- Prije deset godina osnovan je prvi Servisni centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćam­a u razvoju/invalidite­tom koji je u tom trenutku predstavlj­ao inovativni model u BIH za pružanje različitih besplatnih socijalnih usluga ovim porodicama po sistemu kada i kome usluga treba. Servis-centar je otvoren u općini

Novi Grad, nedugo zatim otvara se i drugi Servisni centar u KS-U, a sve to uskoro prerasta u mrežu servisnih centara lociranih u više gradova BIH koji, uz podršku USAID-A, pružaju usluge ovim porodicama po identičnom modelu. Ovim servisnim centrima upravljaju lokalna udruženja, pojašnjava Kavalec.

Udruženje je 2014. imalo 3.000 usluga, da bi se u 2023. broj povećao na 15.930 besplatnih usluga. Te 2014. u Registar korisnika usluga bile su upisane 64 porodice, a danas Udruženje broji 931 registrira­nu korisničku porodicu. Do danas je ukupno pruženo 126.088 usluga, za šta postoji jasna evidencija. 2015. Udruženju je dodijeljen­a zlatna plaketa “Safet Hadžić”, a 2018. javno priznanje Plaketa KS-A.

- Tokom pandemije koronaviru­sa u kontinuite­tu se pružala podrška porodicama. Prije četiri godine Udruženje je proglašeno od velikog značaja za KS, a 2022. na snagu je stupio federalni Zakon roditelj-njegovatel­j, koji je iniciralo i za čije usvajanje se zalagalo Udruženje. Godine 2022. Vlada KS-A je na korištenje Udruženju ustupila devastiran­i objekat bivšeg vrtića Ciciban na Grbavici u svrhu otvaranja prvog Dnevnog centra za djecu i osobe sa poteškoćam­a u razvoju, navodi Kavalec samo neke od velikih uspjeha koji su olakšali živote stotinama porodicama.

Ciljevi Udruženja i u budućnosti ostaju isti. Fokus će biti na lobiranju za zakon o socijalnim uslugama kao jednoj od mjera prevencije za institucio­nalno zbrinjavan­je djece, otvaranje što većeg broja dnevnih centara širom BIH.

Udruženje je 2014. imalo 3.000 usluga, da bi se u 2023. broj povećao na 15.930 besplatnih usluga

Kriteriji

- Glavna prepreka na tom putu je nesnalažen­je vlasti. Zalagat ćemo se i da sva udruženja ne mogu i ne smiju biti svrstana u isti koš. Kanton Sarajevo treba imati kriterije na osnovu kojih nevladine organizaci­je postaju zvanični partneri sistemu, odnosno nivoima vlasti. Udruženje Dajte nam šansu ne može se tretirati kao projekat. Naš rad traje u kontinuite­tu, ozbiljni smo u svom radu. Prvi smo i jedini pružatelji socijalnih usluga, njih 14 različitih, i to u konačnici i lokalna i kantonalna vlast moraju uzeti i shvatiti ozbiljno, istakla je Kavalec.

 ?? ?? Za projekat će biti izdvojeno 2,5 miliona KM
Za projekat će biti izdvojeno 2,5 miliona KM
 ?? ?? Općina Novo Sarajevo je osigurala novac
Općina Novo Sarajevo je osigurala novac
 ?? ?? Ines Kavalec: Borba se nastavlja
Ines Kavalec: Borba se nastavlja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina