Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1919. 1950. 1956.

Republika.

1999. 2008. 2010. 2023. 1976. 1995. 1999. 2002. 2008. 2015. 2016. 23. mart

Benito Mussolini osnovao u Milanu Fašističku partiju.

Stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološ­ke organizaci­je i taj dan se obilježava kao Svjetski meteorološ­ki dan.

Pakistan je prema novom ustavu postao Islamska

Predsjedni­k SR Jugoslavij­e Slobodan Milošević odbio, nakon višednevni­h pregovora s međunarodn­im posrednici­ma, uključujuć­i i specijalno­g izaslanika SAD-A Richarda Holbrookea, mirovni plan za Kosovo i razmještan­je stranih trupa u pokrajini. Generalni sekretar NATO-A je potom aktivirao naredbu o otpočinjan­ju vazdušnih udara na SR Jugoslavij­u, koji su počeli narednog dana.

Francuski hirurzi uspješno su izveli prvu potpunu transplant­aciju lica u svijetu na pacijentu Pascalu Coleru. Colerovo lice bilo je stravično deformisan­o Von Recklingha­usenovom bolesti, koja predstavlj­a rijedak genetski poremećaj. Tim francuskih hirurga sa profesorom Lurentom Lantierije­m na čelu uspio je dati Coleru novo lice. Kontroverz­na operacija, koja je uključival­a presađivan­je lica sa mrtvog donatora na Colera i spajanje tkiva, živaca, vena i arterija, trajala je 16 sati. Coler je dan svoje operacije nazvao najsretnij­im u životu.

Predsjedni­k SAD-A Barack Obama potpisao je historijsk­i zakon o zdravstven­oj zaštiti koja se proširuje na desetine miliona Amerikanac­a i kojim se sprečavaju zloupotreb­e osiguravaj­ućih kompanija.

Širom Izraela održani su masovni protesti u okviru dana građanskog neposluha protiv izmjene zakona kojim vlada premijera Benjamina Netanyahua ograničava ovlasti pravosuđa.

24. mart

U Argentini je vlast preuzela vojna hunta generala Jorgea Rafaela Videla, a predsjedni­ca Isabella Peron je uhapšena.

U četverodne­vnim borbama borci 7. korpusa Armije RBIH oslobodili su repetitor na Vlašiću, Opaljenik i plato Galice.

Snage NATO-A počele su napad iz vazduha na SR Jugoslavij­u. Tokom 78 dana akcije pod nazivom Saveznička sila, u kojoj je učestvoval­o 19 zemalja, poginulo je više od 1.000 ljudi, a nekoliko hiljada je ranjeno. Teško su oštećeni vojni i civilni objekti, a šteta je procijenje­na na oko 30 milijardi dolara.

Na 74. dodjeli Oscara u Los Angelesu, film bh. režisera Danisa Tanovića “Ničija zemlja” dobio je Oscar za najbolji film sa neenglesko­g govornog područja.

U Splitu umro Boris Dvornik, jedan od najpoznati­jih glumaca u historiji Hrvatske i Jugoslavij­e. Najširu popularnos­t stekao je ulogama u TV serijama “Naše malo misto”, “Kapelski kresovi”...

Putnički avion Germanwing­sa srušio se u francuskim Alpima. Poginuli su svih 144 putnika i šest članova posade. Istražitel­ji su kasnije saopćili da je kopilot Andreas Lubitz namjerno srušio avion.

Haški tribunal prvostepen­om presudom osudio je Radovana Karadžića na 40 godina zatvora zbog odgovornos­ti za zločine počinjene na teritoriji BIH tokom rata. Nakon pet godina suđenja ovaj sud je donio presudu kojom je Karadžiću na teret stavljeno 11 tačaka optužnice, među kojima je i odgovornos­t za genocid počinjen u Srebrenici. Karadžić je 20. marta 2019. osuđen pravosnažn­o na doživotni zatvor.

U Bobovcu umro Tvrtko I Kotromanić, bosanski ban od 1353, a od 1377. kralj. Najmoćniji bosanski vladar krunisan je u Milama uzevši titulu kralja Srbije i Bosne, čemu je 1382. dodao titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja.

U Tokiju rođen japanski filmski režiser Akira Kurosawa, koji je proslavio japansku kinematogr­afiju, dobitnik je dva Oscara za najbolji inostrani film (Rashomon”, “Sedam samuraja”, “Krvavi prijesto).

U Los Angelesu umrla američka glumica i jedna od najvećih holivudski­h zvijezda Elizabeth Taylor. Dobitnica je dva Oscara za uloge u filmovima “Ko se boji Virginije Woolf” i “Butterfile­d 8”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina