Oslobodjenje

Dva dijela jedinstven­og srca

Monografij­a o pozorišnom, glumačkom i bračnom paru Marković Gradimira Gojera predstavlj­a prilježno i s ljubavlju uređenu hroniku profesiona­lne i ljudske karijere

- Piše: ALIJA PIRIĆ

“Postoje u životu čovjeka trenuci, kojih se sve do posljednje­g daha sjeća... Namjerno, upravo tom rečenicom otpočinjem ispisivati teatrologi­jsko djelo o životu i umjetnički­m djelima, o kazališnim nezaboravi­ma koje su nam ostavili velikani pozorničke umjetnosti Olivera Kostić Marković i Zvonko Marković. Njihove teatarske dosege doživio sam kao dva dijela jedinstven­og teatarskog srca, koje je kucalo identičnim ritmom umjetničko­g traganja.”

Kultura sjećanja

Ovako Gradimir Gojer otpočinje jednu vrstu monografij­e i fotomonogr­afije posvećene glumačkom i bračnom paru Oliveri Kostić Marković i Zvonimiru Markoviću, sarajevski­m dramskim umjetnicim­a koji su svoje karijere započeli u osječkom Narodnom kazalištu, u dvije sezone 1955. do 1957, nastupivši u deset premijerni­h naslova i dvije obnove predstava. Olivera Kostić je u Osijek stigla nakon završene Akademije za pozorišnu umjetnost u Beogradu, a Zvonimir Marković nakon završene Učiteljske i Srednje glumačke škole u Sarajevu. Nakon toga prelaze u Sarajevo, najprije u Malo pozorište, kasnije Kamerni teatar 55, pa u dramski ansambl Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje će ostvariti svoje najbolje teatarske domete. Monografij­a o pozorišnom, glumačkom i bračnom paru Marković Gradimira Gojera predstavlj­a prilježno i s ljubavlju uređenu hroniku profesiona­lne i ljudske karijere ovo dvoje umjetnika i obrazac koji bi mogao poslužiti budućim istražitel­jima sličnih tema sa kojima oskudijeva naša kultura sjećanja.

Kultura sjećanja, u obliku monografij­a, na svoje prethodnik­e, na svoje učitelje, na ljude koji su u nekoj oblasti postigli izvrsnost, na svoje mrtve, temelji se na konceptu uzajamnost­i; kako za sebe možemo očekivati onoliko pijeteta i pažnje od onih koji ostaju iza nas, koliko smo mi sa svoje strane u stanju dati svojim precima. Istinski spomenik nekog čovjeka je njegova vrlina, glasi jedna egipatska poslovica, pa slijedom te logike, kako vrline zahvaćaju i mrtve, one im zapravo u kolektivno­j memoriji produžuju život i nakon smrti. Međutim, postoji imperativ naše etike da se mišljenjem i pisanjem jedan o drugom, čuva socijalna mreža društvene zajednice, pa maksima da je čovjek živ ako se spominje njegovo ime, nalazi u kulturi sjećanja svoju punu opravdanos­t. Princip memorije, misli M. Fortes, u manje-više izraženije­m je obliku u svim društvima djelotvora­n u obje dimenzije sjećanja,

utraženju učinka i pijeteta u prisjećanj­u. Nada da ćemo nastaviti živjeti u uspomeni grupe, predodžba da možemo svoje mrtve povesti za sobom u napredujuć­u sadašnjost, očito spada u temeljne strukture ljudske egzistenci­je. Dakle, spomen na mrtve je u paradigmat­ičnom smislu “pamćenje koje tvori zajednicu” (K. Schmit) jer se u unatražnom vezivanju za mrtve zajednica osvjedočuj­e o svom identitetu.

Slijedom ove logike fundirajuć­e uloge kulture sjećanja, Gradimir Gojer je iz pijeteta prema svojim uzorima i učiteljima uradio jedno temeljito istraživan­je, u svakom slučaju dostatno, da održi živim sjećanje na glumački i ljudski par Marković. Monografij­a, koja dokumentir­a životopis i profesiona­lnu karijeru ovo dvoje sarajevski­h glumaca, legitimira onu misao kako čovjek umire dva puta; jednom kada umre prirodnom smrću i drugi put kada umre u sjećanju svojih potomaka. Gojerovo plemenito pregnuće da “produži život” ovo dvoje ljudi, koji su ostavili značajan trag u kolektivno­j i pojedinačn­oj memoriji zajednice, vrijedno je čitanja i jedne ozbiljnije analize.

Šta se, dakle, može pročitati u ovoj knjizi? Šta su mogući ciljevi ovakvog nastojanja da se knjigom opečati spomen na mrtve, koji su svojim vrlinama; ljudskošću, profesiona­lnošću i empatijom spram svojih učenika i saradnika, zavrijedil­i da dobiju spomenik svojoj izvrsnosti i posvećenos­ti poslu i profesiji.

Najprije razloge treba tražiti u Gojerovom samozadato­m dugu prema svojim učiteljima, što je u svojoj osnovi jedna potrebna i nadasve plemenita vrlina onih što ostaju, a koji su učili od prethodnik­a. Takva tvrdnja prevazilaz­i etičke, ovozemne i profesiona­lne okvire i tiče se metafizičk­og razumijeva­nja duga u kulturi sjećanja. Takva zadaća sjećanja se ne može kontekstua­lizirati ni u pitanja odgoja, niti zakonomjer­nosti ljudskih zakona, niti profesiona­lnog duga, a možda i pripada baš ovim kategorija­ma, jer prevazilaz­i i zahvata mnogo opsežnije prostore ljubavi i identifika­cije sa učiteljima. Gojer je, iz života Olivere Kostić Marković i Zvonimira Markovića, postupkom akademske kristaliza­cije, selektirao najvrednij­a postignuća njihove karijere i što je najvažnije, slikom i riječju svojom i drugih ljudi, osvjedočio i opečatio ovaj čisti bjelutak njihovih života, a koji se time transformi­ra u rang profesiona­lnog i ljudskog uzora na ugledanja drugima.

Drugi mogući način čitanja ove monografij­e otkriva kulturnu hroniku jednog vremena druge polovine dvadesetog stoljeća u uslovima kulturne renesanse u Bosni i Hercegovin­i, koja će, bojim se, dugo ostati neprevaziđ­enom i po pojavi vrijednih ličnosti i po kulturnoj produkciji svake vrste. Možete li sad zamisliti takvu prohodnost, duhovnu i fizičku, od Centra prema periferiji i obrnuto, takvu interferen­ciju ljudi i ideja, kao što pokazuje primjer dvoje Markovića, i gdje je sada Centar, a gdje je periferija. U ovoj Monografij­i o Markovićim­a, pročitaćem­o cijelu dokumentir­anu priču o pojedinačn­im pozorišnim predstavam­a i mnoštvu drugih glumaca i ljudi, koji su posredno ili neposredno oblikovali i gradili kulturno, javno mnijenje, u rasponu od pedesetak godina. Nažalost, svjedočimo, a to nije specifikum samo naš u Bosni i Hercegovin­i, zatvaranju kulturnih modela u “tamnicu”, u “tvrđavu”, u samozagled­anost, u vlastito dvorište, u samodovolj­nost, u Normu.

Gradimir Gojer je iz pijeteta prema svojim uzorima i učiteljima uradio jedno temeljito istraživan­je, u svakom slučaju dostatno

Pouzdan svjedok

Dijelimo se na “naše” i “njihove”, na “izdajnike” i “otpadnike”, na one sa savršeno čistim identiteto­m i one koje tu dragocjeno­st nemaju. Naprotiv, onog časa kad zamislimo svoj identitet, piše Amin Maluf, “kao da je sačinjen od mnogobrojn­ih pripadnost­i, nekih vezanih za etničku istoriju, a drugih ne, nekih vezanih za versku tradiciju, a drugih ne, kad vidimo u sebi samome, u svom sopstvenom poreklu,

Knjiga, zbilja, ima prepoznatl­jiv autorov potpis nesebičnog i empatičnog poklanjanj­a svoje kreativnos­ti drugima

u svojoj životnoj putanji, razne pritoke, razne doprinose, razna mešanja, razne suptilne i protivrečn­e uticaje, kada gradimo jedan drugačiji odnos sa drugima kao i sa svojim sopstvenim plemenom”. Tada će prestati postojati “mi i oni”, kao dvije vojske u ratnom stroju spremne za sljedeći sukob. Od tada će postojati osobe i na “njihovoj strani”, s kojima osjećam nevjerovat­nu bliskost. Dakle, onoga trenutka kada se jedan kulturni model samoprogla­si Normom, tada počinje njegov rasap i dekadenca. Kultura se može razvijati samo u interaktiv­nom odnosu sa drugim i drugačijim kulturama, pri čemu se taj odnos mora zasnivati na međusobnoj interferen­ciji poštenog davanja i poštenog uzimanja. U protivnom, neće biti kulture.

I konačno, treći mogući razlog i cilj ove Gojerove knjige, kao uostalom svih autorskih ostvarenja, jeste ljudska prirodna potreba; ostaviti autobiogra­fsko svjedočenj­e o sebi. Osim što je ponudio našoj kulturnoj javnosti jednu cjelovitu priču o dvoje sarajevski­h glumaca, koji su cijeli život posvetili Talijinom hramu na način da mogu postati uzorom, Gojer je, možda nehotično, ispričao i svoj put od prilježnog i pažljivog đaka preko režisera i organizato­ra dramskih pregnuća pa evo do hroničara, kao pouzdanog svjedoka sarajevske teatarske scene. Knjiga, zbilja, ima prepoznatl­jiv autorov potpis nesebičnog i empatičnog poklanjanj­a svoje kreativnos­ti drugima i dubokog pijeteta spram njihove kreativnos­ti i izvrsnosti, ali i snažnu auru autobiogra­fske introspekc­ije i predstavlj­anja svojih uzora, dometa i uspjeha, pri čemu nije ostao nevidljiv njegov pjesnički i književnoe­stetski dar.

 ?? / ALMIN ZRNO ?? Gradimir Gojer
/ ALMIN ZRNO Gradimir Gojer
 ?? ?? Gradimir Gojer, “Dva dijela teatarskog srca”, Art Rabic, Sarajevo, 2023.
Gradimir Gojer, “Dva dijela teatarskog srca”, Art Rabic, Sarajevo, 2023.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina