Oslobodjenje

Muzaferija nije završila utrku

Na završnici sezone u austrijsko­m Saalbachu naša najbolja skijašica pala je u superveles­lalomu

- J. T.

Najbolja bosanskohe­rcegovačka skijašica Elvedina Muzaferija u petak je prvi put u karijeri nastupila na završnici Svjetskog kupa i, nažalost, nije uspjela završiti utrku.

Ravnoteža

Muzaferija je u austrijsko­m Saalbachu utrku superveles­laloma krenula sa startnim brojem 19 i na prvom prolazu je bila 15 stotinki brža od liderke Ester Ledecke, no ubrzo nakon toga je izgubila ravnotežu i pala, te nije ostvarila plasman. Elvedina će posljednji nastup u Svjetskom kupu ove sezone imati ove subote, kada će u 11.15 sati biti održan završni spust.

Pomenuta Ledecka je pobijedila s vremenom 1:15.94, drugo je mjesto s 28 stotinki zaostatka zauzela Italijanka Federica Brignone (1:16.22), a treće s 30 stotinki zaostatka Norvežanka Kajsa Vickhoff

Lie (1:16.24). To je četvrta pobjeda u Svjetskom kupu za Čehinju, olimpijsku pobjednicu u superveles­lalomu 2018. godine iz Pjongčanga, koja ima i dva zlatna olimpijska odličja u snowboardu.

Mali kristalni globus u superveles­lalomu, peti u karijeri u superveles­lalomu, osvojila je Lara Gutbehrami koja je bila sedma. Ona u poretku skijašica u superveles­lalomu ima 576 bodova, trideset više od drugoplasi­rane Italijanke Brignone. Treća je Huetter s 516 bodova.

Švicarac Marco Odermatt osvojio je u petak mali superveles­lalomski globus u austrijsko­m Saalbachu nakon petog mjesta u posljednjo­j utrci superveles­laloma, koju je osvojio njegov sunarodnja­k Stefan Rogentin.

Iskoristiv­ši dobar startni broj, Rogentin je tijesno pobijedio druga dva švicarska skijaša koji su startali neposredno prije njega, Loïca Meillarda za tri stotinke, a Arnauda Boisseta za 15 stotinki. Ovo je prva pobjeda u Svjetskom kupu za Rogentina (29).

Izazivač

Elvedina će posljednji nastup u Svjetskom kupu ove sezone imati ove subote, kada će u 11.15 sati biti održan završni spust

Odermatt je osvojio mali superveles­lalomski globus drugu godinu zaredom, jer je Austrijana­c Vincent Kriechmayr, jedini koji ga je mogao izazvati za ukupnu pobjedu u toj disciplini, završio kao šesti. Tako je slavio Odermatt, koji je sezonu završio s ukupno 495 bodova.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina