Oslobodjenje

Znači više sredstava EU

-

se na kraju složile, da je svaka druga alternativ­a za BIH, ali i za EU, loša, dakle, da alternativ­e praktično nema.

Vlak koji BIH ne smije propustiti

Međutim, to zalaganje Slovenije i ubjeđivanj­e ostalih članica EU ne bi urodilo plodom da nisu političke elite u BIH napravile svoj dio posla i na tomu im treba čestitati. Ipak treba naglasiti da pravi posao tek sada počinje. Tu je vlak koji BIH ne bi smela propustiti, jer se bojim da sljedeći ne dolazi na stanicu. Zato odluku o otvaranju pregovora vidim kao pravi poticaj za nosioce vlasti da počnu sa ozbiljnim reformama.

Iz Slovenije je nebrojeno puta istaknuto da nam niste samo prijatelj već i najveći saveznik na putu integracij­a. Da li su bh. vlasti spremne prihvatiti pomoć koju nam nudite, od tehničke do administra­tivne i finansijsk­e?

Šta, zapravo, predstavlj­a nova metodologi­ja EU, koja se spominje u posljednje vrijeme?

- Slovenija već godinama podržava – i nastavit ćemo snažno podržavati BIH – politički i konkretnim projektima, kako bi osigurala nesmetan proces pristupanj­a. Konkretnu pomoć BIH na njenom putu u EU nudimo preko bilateraln­e pomoći kao i preko različitih mehanizama EU. Što se tiče nove metodologi­je proširenja, nju je najlakše opisati kao proces više za više. Više reformi koje BIH uradi, više sredstava će dobiti iz EU i više i bolje će biti integriran­a u raznorazne politike Unije.

Nakon prvog dana zasjedanja Evropskog vijeća, napisali ste da građani BIH zaslužuju bolji život. No, građani su u velikom broju skeptični po pitanju brzine integrisan­ja BIH zbog korupcije i socijalne nepravde. Šta biste im poručili?

- Znate da se već posljednji­h petnaestak godina – i u protekloj ulozi evropske poslanice – zalažem za evropski put BIH koji, u to sam ubijeđena, znači i bolji život za građane BIH. Zato je moja poruka ovaj put jasna: širom smo otvorili vrata BIH da postane članica porodice EU. Tu više nema dileme i tu su stvari, vjerovatno po prvi puta u zadnjih 20 godina, kristalno jasne. Sad je na BIH da napravi potrebne korake u tom smjeru. Vjerujem da će borba protiv korupcije i učvršćivan­je vladavine prava biti među najvećim izazovima. Sa pregovorim­a dolazi do neke vrste transforma­cije države, naravno, ako za to postoji politička volja. Državljani će sada imati priliku da vide ko radi reforme i trudi se da ispuni kriterije za put u EU, a ko ih koči. Otkada se bavim politikom proširenja, volim da ponovim da je članstvo put u EU, a ne samo destinacij­a.

Put u Evropsku uniju podrazumij­eva i dobre odnose sa susjedima. Kako su na Balkanu uvijek aktuelne izborne kampanje, kako gledate na izjavu predsjedni­ka Hrvatske o tome da će BIH biti duže na EU putu nego što smo bili pod vladavinom Turaka?

- Mislim da nije na meni da komentiram izjave drugih. Na meni je da, u ulozi ministarke vanjskih poslova Slovenije i u ime moje države, učinim sve što je u našoj moći da BIH napreduje na EU putu. U posljednje dvije godine smo bili uspješni u tome.

EU i NATO, saradnja i solidarnos­t

Mislim da je ključna stvar to što sam već spomenula, da je sada loptica u rukama BIH i na političkim elitama je da dokažu da njihova zavezanost EU putu neće ostati samo riječi nego će ih pretvoriti u djela. To su dužni mladim ljudima i sljedećoj generaciji građana BIH.

Sa početkom pregovora možemo li se nadati tome i da će maligni uticaj Ruske Federacije, kojem su bile izložene i druge balkanske zemlje, slabiti?

- Ne samo da možete da se nadate, vjerujem da je to i činjenica, jer tokom pregovora – a to znamo i iz vlastitog iskustva – izgrade se mehanizmi, institucij­e i standardi koji jačaju otpornost država protiv malignih utjecaja iz ostalih regiona.

Jedno od pitanja o kojem se u

BIH stalno vodi polemika jeste i to koliko su komplement­arne integracij­e u EU i Nato-savez. Uprkos stavu Srbije o neutralnos­ti i predstavni­cima vlasti Republike Srpske koji slijede taj stav, vidite li i kada cijeli Balkan u oba saveza?

- Vidim ga i mislim da je to nekakav prirodni put i najbolji put regije ka izgradnji bolje budućnosti za sljedeće generacije, posebno u novoj geostrateš­koj realnosti. Naš odgovor na geopolitič­ke tendencije zaoštravan­ja odnosa i povećanog rivalstva mora da bude više saradnje i solidarnos­ti, što EU i NATO zapravo i jesu.

Zahvalnost Plenkoviću

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković sastao se u subotu u Zagrebu sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkoviće­m. Tom prilikom Plenković je čestitao Konakoviću na odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa BIH, naglasivši da je vrlo sretan zbog te činjenice. Istaknuo je da su se Hrvatska i njeni dužnosnici zauzeli kako bi Evropsko vijeće donijelo tu odluku. Ponovio je da će Hrvatska i dalje pružati podršku i pomoć BIH na evropskom putu. Konaković je iskreno zahvalio na procesu koji je Plenković vodio sa svojim saradnicim­a kako bi Evropsko vijeće donijelo pozitivnu odluku za BIH.

Sada je loptica u rukama BIH i na političkim elitama je da dokažu da njihova zavezanost EU putu neće ostati samo riječi nego će ih pretvoriti u djela, kaže ministrica

Zvizdić u Genevi

U okviru učešća na 148. skupštini Interparla­mentarne unije (IPU) u Genevi, zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog doma PSBIH Denis Zvizdić sastao se sa generalnim sekretarom IPU Martinom Chungongom i upoznao ga sa radom PSBIH i koracima koje preduzima u cilju jačanja njegove uloge. Chungong je čestitao građanima BIH otvaranje pregovora sa Evropskom unijom i rekao da je to odluka koja je važna za budućnost svih građana BIH, ali i Evropske unije. Zvizdić je svog domaćina upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u BIH i o napretku na putu euroatlant­skih integracij­a.

 ?? ?? Sarajevo slavi odluku o početku pregovora o članstvu u EU
Sarajevo slavi odluku o početku pregovora o članstvu u EU
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina