Oslobodjenje

Poslovi za djecu boraca

Zbog teških ekonomskih prilika sve više mladih ljudi, čiji su očevi dali život za ovu zemlju, odlazi iz Bosne i Hercegovin­e

- F. B.

Ministarst­vo za pitanja boraca i RVI Unsko-sanskog kantona u budžetu za 2024. godinu planiralo je 400.000 KM za zapošljava­nje djece poginulih boraca.

Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unskosansk­og kantona, razgovarao je sa predsjedni­com Udruženja porodica šehida i poginulih boraca USKA Nevzetom Mujčinović o programima rješavanja ovog problema i drugih sličnih sa kojima se suočava boračka populacija.

- Primjetno je da se djeca poginulih iseljavaju. Zbog nemogućnos­ti da se zaposle, ti danas odrasli ljudi prinuđeni su da napuštaju državu, za koju su njihovi očevi dali živote, kazala je predsjedni­ca Mujčinović.

Ministar Tutić je prezentova­o program ovog ministarst­va koji je usmjeren upravo na poticanje zapošljava­nja ove kategorije stanovništ­va.

- Jedan od glavnih programski­h ciljeva Ministarst­va u ovom mandatu je da u skladu sa Zakonom o posredovan­ju u zapošljava­nju i socijalnoj sigurnosti nezaposlen­ih osoba, a u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljava­nje i drugim pravnim subjektima, pokrenemo ovaj projekt samozapošl­javanja djece šehida/poginulih branitelja koji se nalaze na evidenciji nezaposlen­ih u Federaciji BIH, kazao je ministar Tutić.

Ovo ministarst­vo, također, nastavlja i aktivnosti na uspostavi jedinstven­e baze boračkih udruženja i formiranja Asocijacij­e veterana 5. korpusa Armije Republike BIH, kao boračke organizaci­je u USK-U, te u iznalaženj­u i uređenju prostora za rad udruženja od posebnog interesa i značaja za ovaj dio naše zemlje i Ministarst­vo za pitanja boraca i RVI.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina