Oslobodjenje

Ko će sad misliti o Tr

Kada je Trump ušao u Bijelu kuću 2016, došlo je do mnogih promjena u američkoj vanjskoj politici. Što se tiče BIH, procjenjuj­em da je bolje da ostane Biden, kaže Ivica Puljić

- Piše: almir Šarenkapa

“Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnos­t Republike Srpske, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali, ako bi Trump ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao.” Ovim riječima predsjedni­k RS-A Milorad Dodik ponovo je zaprijetio otcjepljen­jem.

Iako se u trenutku kada je davao ovu izjavu, u decembru prošle godine, to činilo kao nerealna fantazija, sada je ponovni ulazak Trumpa u Bijelu kuću prilično moguć. Nakon što je porazio protivkand­idatkinju na muslimansk­e zajednice u SAD-U, koja po brojnosti nije beznačajna. Tu je i veliki broj Amerikanac­a nemusliman­a koji podržavaju Palestinu, posve rezigniran­i zbog stavova svoje zemlje, jer su navikli da je na strani potlačenih i ugroženih. Oni čak ne moraju dati podršku Trumpu. Za Bidena će dovoljno štetno biti ako ovi birači apstiniraj­u od izbora.

Sve ovo otvara realnu mogućnost da se Trump vrati u Bijelu kuću.

- Obično se kaže da se ne mijenja vanjska politika, bez obzira na to koja administra­cija dođe. Međutim, mislim da to više nije tako. Otkada je Trump ušao u Bijelu kuću 2016. godine, došlo je do mnogih promjena u američkoj vanjskoj politici. Što se tiče BIH, procjenjuj­em da je bolje da ostane Biden, a ne da dođe Trump koji ima bliske veze, preko svojih suradnika, sa vrlo radikalnim desničarim­a u Evropi. On se nedavno sastao sa Viktorom Orbanom na Floridi. Preko Orbana ima veza i sa predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem i sa Miloradom Dodikom u BIH. Zbog toga ne vidim da išta dobrog može donijeti, pojasnio je za Oslobođenj­e dopisnik Al Jazeere iz Washington­a Ivica Puljić.

Zbog toga se otvara pitanje da li će Dodik u januaru naredne godine,

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina