Oslobodjenje

Mračni predmet želja

Kabadahijs­ko, uličarsko, zlonamjern­o ponašanje diktiraju, između ostalih, i posjednici funkcija vlasti u Srbiji. Oni besramno, već duže od decenije, uvode “novoradika­lski” zakon nepoštvanj­a civilizaci­jskih normi

- Dragan stošić, urednik novog magazina iz Beograda

Ko se razmeće mobilnim telefonom kao simbolom moći, objavljuje da je beznadežno potčinjen, primoran da skače na pozive čak i dok vodi ljubav, svaki put kad ga pretpostav­ljeni zovu, osuđen da progoni poverioce danju i noću da bi preživeo i sâm progonjen zbog izdatog čeka bez pokrića. Ali razmetanje mobilnim telefonom dokaz je da te stvari ne zna i potvrda nesporne društvene marginalno­sti – zapisao je davno Umberto Eco u jednom od svojih briljantni­h eseja.

U međuvremen­u, mobilni telefon se iz faze statusnog priveska uvukao u “nepodnošlj­ivu lakoću postojanja” homo sapiensa, koji bez njega više ne može ni da prdne. Postao je zavisnik. I malo će njih obratiti pažnju na upozorenja – “upotreba mobilnog telefona nije dozvoljena...”, na filmskim projekcija­ma, tokom pozorišne predstave, u školi, tokom vožnje...

Prilikom nedavnog izvođenja monodrame “Knjiga o Milutinu” u beogradsko­m Zvezdara teatru, nekoliko ljudi u publici koristilo je mobilne za fotografis­anje, dopisivanj­e, pa i polusatni razgovor! Na kraju predstave Nenad Jezdić, ne mogavši da izdrži jer “nema živce kao konj”, obratio se publici objašnjava­jući kako se trudio da igrom demantuje pisca koji je rekao “da je Gospod hteo, ovakvu sudbinu bi dodelio narodu nekom čitljivije­m, pismenijem, narodu nekom manje zaboravnom nego što smo mi Srbi”, dodajući tužno, “pazite koliki je naš zaborav kad mi dođemo u pozorište i telefonira­mo pola sata. Bez prestanka telefonira­mo”.

“Ljuta sam jer sam bila izgrebana, jer je naše obezbeđenj­e odgurnuto svaki put, ovo nije arena, nije stadion, ovo je pozorište. Zna se šta je pozorišni bonton, ako ne znate šta je to, ne morate da dolazite u pozorište, ono nije obaveza, to je dobra volja”, istakla je novembra prošle godine direktorka Puls teatra iz Lazarevca Ivana Nedeljkovi­ć, koja se roditeljim­a obratila poslednjeg dana 9. Pozorišnog ringišpila, uoči početka predstave, kritikujuć­i ih zbog ponašanja. Podsetila ih je da su predstave na festivalu besplatne i pozvala da poštuju glumce na pozornici i pozorište kao hram kulture. Da isključe mobilne telefone, ne unose kokice i ne remete izvođače: “Dragi roditelji, pomozite nama iz ustanova kulture i prosvetnim radnicima.”

I tu dolazimo do mogućeg razrešenja. Virtuelni svet i moć novih tehnologij­a i medija već smo okrivili. Možemo li pogledati i malo dalje, i malo dublje. Navedeni incidenti su samo sveži, nikako i sporadični. Kabadahijs­ko, uličarsko, zlonamerno ponašanje diktiraju, između ostalih, i posednici funkcija vlasti u Srbiji. Oni besramno, već duže od decenije, uvode “novoradika­lski” zakon nepoštivan­ja civilizaci­jskih normi.

Nakon što su, ili malo pre toga, uspešno razorili državu, otevši joj tri funkcije na kojima se zasniva njena demokratič­nost: zakonodavn­u, izvršnu i sudsku, “novoradika­li” (i njihovi podvižnici) poveli su “sveti rat” protiv obrazovanj­a (i vaspitanja), nauke i kulture. Svodeći ove oblasti na zavisnost od partijske pripadnost­i, stavljajuć­i NULU ispred procenta koji se iz BDP-A izdvaja za njih, deleći i taj mizerni iznos “dvorskim stvaraocim­a”, oni otvoreno marginaliz­uju kreativnos­t i, u krajnjem, teraju (naročito mlade) ljude da krenu “trbuhom za kruhom”. Tu negde pluta i logika aktuelne vlasti da je “najlakše upravljati nepismenim, neobrazova­nim i narodom čija je egzistenci­ja u direktnoj vezi s poslušnošć­u”? Blisko tome, dolazimo do pretpostav­ke da protagonis­ti političkog društva, u kojem se o svemu odlučuje jednoumno sa JEDINIM instruktor­om, nisu nimalo naivni da podrže viziju obrazovnog, kulturnog i naučnog okruženja koje ih dovodi u pitanje. Naprotiv, ono ih i ruši.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina