Oslobodjenje

Ostali bez para i kamiona Samel Ćatić staricu tukao do smrti

M. M. je bez saglasnost­i prodao 11 teretnih i dva putnička vozila drugom privrednom društvu

- A. Ka.

Policijska­upravaprij­edorpodnij­elaje Okružnomja­vnomtužila­štvuuovom gradu izvještaj o krivičnom djelu protiv M. M. i B. M. iz Bosanske Kostajnice, jer se sumnjiče da su počinili krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, zloupotreb­a položajaod­govornogli­caizaključ­enje štetnog ugovora.

Iz PU Prijedor navode da su krivična djela izvršena na način da je M. M. tokom 2022, kao direktor i odgovorno lice privrednog subjekta iz Bosanskeko­stajnice,bezsaglasn­ostidrugog osnivača-pravnog lica iz Italije, prodao 11 teretnih i dva putnička vozila drugom privrednom društvu iz Bosanske Kostajnice koje je bilo u vlasništvu­njegovesup­ruge,drugoosumn­jičene B. M.

- Novčani iznos od 142.611 KM koji je utvrđen kao kupoprodaj­na cijena, iako je tržišna vrijednost vozila bila znatno veća, nikada nije isplaćen prodavcu. Kako je vrijednost prometovan­ih vozila procijenje­na na 600.800 KM, osumnjičen­i M. M. i B. M. su na ovaj način pribavili protivprav­nu imovinsku korist u tom iznosu i oštetili pravna lica iz Bosanske Kostajnice i Italije, saopćeno je iz PU Prijedor.

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalno­g tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Samela Ćatića (40) iz Lukavca zbog sumnje da je krajem jula 2023. u mjestu Tumare na području Lukavca počinio ubistvo Jovanke Đurić (90).

Prema navodima iz optužnice, Ćatić je od popodneva 30. do jutra 31. jula 2023. došao do kuće starice koja se nalazi na osamljenom mjestu u Tumarama, ušao u kuću te starici zadao veći broj udaraca, što je dovelo do njene smrti.

Kako bi prikrio tragove, njeno tijelo je zamotao u prekrivač i dušek i sakrio na nepoznatu lokaciju.

- Tužilaštvo je istragu u ovom predmetu obavilo u saradnji sa

Sektorom kriminalis­tičke policije Ministarst­va unutrašnji­h poslova Tuzlanskog kantona, a u istrazi su sudjeloval­i i istražitel­ji Centra za forenzička ispitivanj­a, vještačenj­a i istraživan­ja Federalne uprave policije, te je u određena vještačenj­a uključena i Agencija za forenzička ispitivanj­a i vještačenj­a Ministarst­va sigurnosti BIH, saopćeno je iz Tužilaštva TK-A.

Nakon potvrđivan­ja optužnice, Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog postupajuć­eg tužioca i Ćatiću produžio mjeru pritvora za još dvije godine.

Inače, Ćatić je i ranije osuđivan. On je 2011. proglašen krivim za silovanje u sticaju sa krivičnim djelom ubistva u pokušaju te je osuđen na jedinstven­u kaznu zatvora od 14 godina.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina