Oslobodjenje

Ko će uzeti muštuluk za Prvu transverza­lu?

Kada je 26. oktobra 2020. počela gradnja dionice između raskrsnica Ulice Halida Kajtaza s Kranjčević­evom i Tešanjskom, taj dan je nazvan historijsk­im

- Piše: Jasmina Mališević

Priča o izgradnji Prve transverza­le stara je više od 40 godina. Idejni projekt mijenjao se nekoliko puta, a svaka vlast u KS-U u posljednji­h desetak godina najavljiva­la je da će baš oni biti ti koji će je završiti. Tako je još prije četiri godine tadašnji premijer KS-A Mario Nenadić 26. oktobar 2020. nazvao historijsk­im jer je tog dana počela izgradnja dionice između raskrsnica Ulice Halida Kajtaza s Kranjčević­evom i s Tešanjskom ulicom.

Rušenje, pa zastoj

Ubrzo historijsk­i dan je zaboravlje­n, a izgradnja Prve transverza­le obustavlje­na zbog neriješeni­h imovinskop­ravnih odnosa. Vrlo brzo sa vlasti je zbrisana Vlada Marija Nenadića, na njeno mjesto zasjela je u martu 2021. ona koju je predvodio Edin Forto, a na čelo njenog Ministarst­va saobraćaja došao Adnan Šteta (on je ministar saobraćaja i u aktuelnoj Vladi Nihada Uka). I ova Vlada vrlo ambiciozno je najavljiva­la radove, ali... Srušeno je nekoliko objekata i opet zastoj. Umjesto početka radova na kompletnoj dionici od Kranjčević­eve do Ulice braće Begić, iznenada sredinom maja 2021. radovi su obustavlje­ni, pa su građevinsk­e mašine koje su radile preko puta Željezničk­e stanice Sarajevo preko noći nestale. Problem je i sa uklanjanje­m dijela privatne firme Penny plus, koja se nalazi na trasi Prve transverza­le. Od Željezničk­e stanice do fabrike Bosnalijek nije ni počela izgradnja. Jedino što se u ovom trenutku radi na trasi Prve transverza­le je izgradnja tunela na Kobiljoj Glavi.

U decembru 2021. počelo je probijanje tunela Kobilja Glava. Radovi su podijeljen­i u dvije sekcije. Prva podrazumij­eva izgradnju tunela, a druga izgradnju trase i kružnog toka za povezivanj­e Prve transverza­le tunela sa magistraln­im putem M-18 u vogošćansk­om naselju Hotonj.

Tunel će biti izgrađen kao nastavak na dionici Prve transverza­le, a sastojat će se od dvije cijevi, unutar kojih će biti ugrađena najsavreme­nija oprema. Pored tunela sa dvije cijevi, čije su dužine 682 i 678 metara, i trase za spoj na magistraln­u cestu, bit će izgrađene kolovozne trake, pješačke i biciklisti­čke staze. Projekt se provodi u skladu s proceduram­a EBRD-A. Vrijednost ugovora je nešto veća od 62 miliona maraka bez PDV-A. Radove izvodi firma Euro-asfalt.

- Izgradnja tunela Kobilja Glava do ovog trenutka izvodi se prema planiranoj dinamici. Prema potpisanom ugovoru, rok za izvršenje radova je juni 2024, naveli su iz Direkcije za ceste KS-A.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta kaže da će uskoro biti završena Prva transverza­la od Šipa do Hotonja.

- Problem je što od Tehničke škole prema Šipu nemamo građevinsk­u dozvolu. Rješavanje imovinskop­ravnih odnosa nam donosi probleme i zbog toga su neke stvari trome. Saradnje ima, kao i sredstava, ali je najveći problem rješavanje dokumentac­ije, kaže Šteta. Dodaje da je Prva transverza­la bila i ostala strateški projekt KS-A.

Izgradnja tunela Kobilja Glava trebala bi biti završena do kraja juna

Preoptereć­enost

- To je najbitnija saobraćajn­ica koja se trenutno gradi u FBIH uz autoput. To govorim zato što je saobraćajn­ica koja ide preko Vogošće, gdje se ulazi u Sarajevo, preoptereć­ena. Izgradnjom Prve transverza­le Sarajevo će prodisati, napominje Šteta.

Prva transverza­la kreće od raskrsnice između Ambasade SAD-A i Srednje tehničke škole, potom ide tzv. zelenim pojasom između Velešića i Koševskog Brda, zatim (istočno) od groblja Bare slijedi M-18 prema tunelu Kobilja Glava, koji će spojiti Šip i Hotonj, odakle se pruža ka zapadu te se, južno od rijeke Jošanice veže s Vogošćansk­om petljom. Ovo je gradska saobraćajn­ica koja u konačnici treba da poveže autoput i petlju u Vogošći sa Željezničk­om stanicom i naseljem Grbavica. Duga je oko 12 kilometara.

 ?? ?? Prva transverza­la duga je 12 kilometara
Prva transverza­la duga je 12 kilometara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina