Oslobodjenje

Novo epsko tenisk

Carlos Alcaraz i Jannik Sinner već su odigrali osam mečeva i skor je neriješen, 4:4, a jasno je da ih u budućnosti očekuje još dosta vrhunskih okršaja

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Svijet tenisa konstantno je obilježen nekim velikim rivalstvom, kao onaj krajem sedamdeset­ih i početkom osamdeseti­h, između Bjorna Borga i Johna Mcenroea koji nije trajao previše, nekoliko godina, a završen je 7:7.

Nakon toga, Mcenroe je bio učesnik još jednog rivalstva koje se pamti, sa Ivanom Lendlom, od 1980. do 1992. godine odigrali su 36 mečeva, 21 je dobio Lendl, 15 Mcenroe.

Sampras i Agassi

Novo rivalstvo koje je oduševljav­alo navijače bilo je ono između Amerikanac­a Pete Samprasa i Andre Agassija. Oni su od 1989. do 2002. godine odigrali 34 meča, uspješniji je bio Sampras sa 20 pobjeda.

Na najveće rivalstvo u dotadašnjo­j historiji čekali smo do 2004. godin, kada su prvi meč odigrali Roger Federer i Rafael Nadal. Do 2019. godine legendarni Švicarac i Španac odigrali su 40 mečeva, uspješniji je bio Nadal koji je pobijedio 24 puta naspram Federerovi­h 16.

Kao što je prije samo desetak godina izgledalo kako će Federer biti vječno upisan kao najbolji teniser svih vremena, a danas su ispred njega po broju Grand Slam turnira i Novak Đoković i Rafael Nadal, tako je isto i rivalstvo Švicarca i Španca gotovo preko noći zamijenjen­o onim između Đokovića i Nadala.

E to je, definitivn­o, najveće tenisko rivalstvo u historiji, i to bez prave konkurenci­je. Odigrali su nevjerovat­nih 59 mečeva, srbijanski teniser dobio je 30, a španski 29. I moguće je da mu nije kraj, Đoković još ordinira i moćan je kao i u najboljim danima, Nadal se muči s povredama, ali najavljuje da bi mogao igrati svoj omiljeni Roland Garros ove godine.

Možda su se teniski zaljubljen­ici počeli plašiti da nikada više neće gledati takva rivalstva, ali preko noći se pojavilo jedno sasvim novo, koje nagovješta­va da bi moglo biti epsko.

Na nedavno završenom Mastersu Indian Wells u kalifornij­skoj pustinji, osmi međusobni meč na ATP touru odigrali su Carlos Alcaraz i Jannik Sinner. I ponovo, kao i svaki put, ponudili pravi spektakl.

Španac Alcaraz ima samo 20 godina i već dva osvojena Grand Slam turnira (US Open 2022, Wimbledon 2023), Italijan Sinner je stariji dvije godine, a početkom 2024. osvojio je prvi Grand Slam, Australian Open. U Kalifornij­i je Alcaraz dobio 1:6, 6:3, 6:2 i na kraju odbranio trofej na ovom Mastersu.

Španac ima 20 godina i već osvojena dva Grand Slam turnira, Italijan ima 22 godine i osvojen Australian Open

Prekinuo seriju

Mnogo bitnije za njega jeste što je prekinuo seriju Sinnera koji je imao 16 mečeva bez poraza.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina