Oslobodjenje

O rivalstvo

- Razgovarao: MIRZA DAJIĆ

Svaki njihov meč je poput tobogana, nikada se ne zna ko će dobiti, već sada je jasno da, ako ih zdravlje posluži, narednih desetak, pa i više, godina, bit će obilježeno njihovim okršajima.

- Ovo je stvarno zabavno, zar ne. Možda jednog dana neko od nas pobijedi tri, četiri nputa zaredom. Tada će onaj drugi morati pokušati pronaći neki novi način, isprobati nešto da se prilagodi, rekao je Sinner.

Španac je njihovo rivalstvo nazvao čarobnim. U boksu se često kaže da stilovi čine borbu, a isto se može primijenit­i i na tenis. Alcaraz i Sinner imaju vrlo sličan način igre, obojica su brzi i atletski građeni, mogu pogoditi iz bilo kojeg ugla i posjeduju veliku inteligenc­iju koja im omogućuje da igraju s kreativnoš­ću.

Dvije mlade superzvije­zde već su odigrale jedan meč kojeg svrstavaju u najbolje ikad, u četvrtfina­lu US Opena 2002. godine Alcaraz je u pet setova prošao dalje, kasnije i osvojio titulu.

- Mečevi s Jannikom uvijek su posebni. Znamo da moramo igrati na najvišem nivou kako bi pobijedili. Moramo staviti čaroliju na teren, nevjerovat­ne poene, a za publiku je to također prekrasno, kaže Alcaraz.

Odlazak velike trojke, Federera, Nadala i Đokovića, ipak neće ostaviti preveliki jaz, Alcaraz i Sinner su garant da će i budućnost obilovati vrhunskim mečevima.

Kratko ćemo proći kroz sve dosadašnje mečeve koje su igrali Španac i Italijan.

Pariz 2021. godine: Alcaraz 7:6, 7:5.

Prvi meč u oktobru 2021. godine označava početak nezaboravn­og rivalstva. Alcaraz je imao samo 18 godina i bio na 35 mjestu ATP liste, ali nakon velike borbe pobijedio je tada devetog igrača svijeta Sinnera.

- Sve što mogu reći je da se nadam da ću igrati još mečeva protiv njega, mečeva poput ovog, rekao je Alcaraz nakon pobjede.

Wimbledon 2022. godine: Sinner 6:1, 6:4, 6:7, 6:3.

Njihov drugi meč došao je kada je Alcaraz već bio u Top 10, dok je Sinner pao na 13. mjesto. Italijan je odigrao sjajna dva prva seta, kasnije izdržao povratak Alcaraza i na kraju zasluženo dobio.

- Mislim da je ovo što smo danas pokazali odličan tenis, sjajna igra obojice. Ne znam što će se dogoditi u budućnosti, ali mislim da je sjajno za tenis da ima i nova imena, nove igrače, rekao je tada Sinner.

Umag 2022. godine: Sinner: 6:7, 6:1, 6:1.

Prvo finale igrali su na šljaci, u Umagu, a ovo je i prvi meč u kojem su oba igrača bila u Top 10. Sinner je nakon izgubljeno­g prvog seta potpuno dominirao u naredna dva.

US Open 2022. godine: Alcaraz 6:3, 6:7, 6:7, 7:5, 6:3.

U četvrtfina­lu US Opena Alcaraz je spasio meč-loptu i porazio Sinnera u meču koji je završio u 2.50 ujutro i ostao zapisan kao posljednji završetak u historiji US Opena.

Nakon borbe koja je trajala pet sati i 15 minuta, Alcaraz je prošao, a kasnije i osvojio naslov US Opena, postavši prvi tinejdžer koji je osvojio Slam od svog idola Rafaela Nadala 2006. godine.

- Sigurno sam imao teških poraza. Ovaj je na top-listi, rekao je Sinner.

Indian Wells 2023. godine: Alcaraz 7:6, 6:3.

Nakon pola godine od meča na US Openu uslijedio je novi okršaj i to ponovo na američkom tlu. Polufinale je donijelo sudar Alcaraza i Sinnera, Španac je ovaj put dobio i to u dva seta.

Miami 2023. godine: Sinner 6:7, 6:4, 6:2.

Još uvijek potresen od dva poraza zaredom, Sinner se na Mastersu u Miamiju vratio u igru nevjerovat­nim nastupom. Samo dvije sedmice nakon Indian Wellsa Sinner je i pored izgubljeno­g prvog seta zaigrao tenis iz druge dimenzije i pokazao da itekako ima šta da kaže u duelima sa Alcarazom.

Poraz u finalu

Polufinaln­i meč dobio je Italijan, ali kao da se previše iscrpio, i fizički i mentalno, pa je u finalu izgubio od Daniila Medvedeva.

China Open 2023. godine: Sinner 7:6, 6:1.

U kineskoj prijestoln­ici Pekingu

Najveće tenisko rivalstvo u historiji, i to bez prave konkurenci­je, ono je između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Odigrali su nevjerovat­nih 59 mečeva, srbijanski teniser dobio je 30, a španski 29

Sinner je dobio svoj prvi meč protiv Alcaraza u dva seta. Ovaj put sačuvao je snagu za finale, gdje ga je čekao Rus Medvedev, no ovaj put Sinner je u dva tie-breaka, 7:6, 7:6, došao do titule.

Indian Wells 2024. godine: Alcaraz 1:6, 6:3, 6:2.

Polufinaln­i meč Mastersa u Indian Wellsu počeo je dominacijo­m Sinnera koji je prvi set dobio 6:1, no onda je stvari u svoje ruke preuzeo Alcaraz i sa 6:3, 6:2 prošao u finale, gdje je kasnije osvojio i trofej savladavši Medvedeva.

Španac je poravnao na 4:4 u međusobnom skoru sa Italijanom, a jasno je da njihova priča tek počinje da se zakuhava.

Zanimljivo je da su se sastali jednom i na Challenger Touru, u aprilu 2019. godine u španskom Alicanteu, kada je Alcaraz dobio 6:2, 3:6, 6:3. U tom trenutku Alcaraz je imao samo 15 godina, a Sinner 17.

podrška našoj reprezenta­ciji u Trebinju

 ?? ??
 ?? ?? Španac ide stopama zemljaka Nadala
Španac ide stopama zemljaka Nadala

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina