Oslobodjenje

Aronjan i Lee pobjednici American cupa u St. Louisu

Prvog dana u meču Aronjan - So mirno i oprezno sa oba remija, u drugom meču Kruš - Lee remi i 0:1. Drugog dana remi u classic partiji i poen u rapidu za konačan rezultat 2,5:1,5 za Levona

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M.

Završnica American Cupa 2024 u St. Louisu bila je iznimno uzbudljiva i neizvjesna. Levon Aronjan je dobio obje finalne igre (2/2) protiv Raya Robsona, stavljajuć­i ga u poziciju da je sutradan morao postići identičan rezultat za poravnanje.

Kraljeva strana

Odlična GM Irina Kruš povela je protiv IM Alice Lee (1,5:0,5) iako se čudno spasila u drugoj partiji u posljednji­m trenucima. Aronjanova sposobnost da malu prednost pretvori u dobitak bila je ta koja mu je donijela više nego povoljan rezultat od 2:0. U obje partije, Aronian je u završnici uspio dodatnog pješaka viška iskoristit­i u pun poen. Razmišljao je: “Praktično, vrlo je teško igrati takve pozicije. Možda su nacrtane objektivno, ali to nije nimalo lako dobiti. Imao sam i dosta vremena na satu, a Ray nije”, podvukao je raspoložen­i Levon. Iako je prvog dana Kruš bila bolja od Lee, 14-godišnja međunarodn­a majstorica pokazala je sposobnost da uzvrati u obje utakmice. U prvoj, Irina je stekla značajnu prostornu prednost na kraljevoj strani, sa izglednom prilikom za završni napad, no Lee je uspjela sanirati posljedice i iskontroli­sati taj dio ploče, aktiviraju­ći svoje snage i izjednačit­i igru, sve dok nije upala u tešku vremensku oskudicu. Bio je to neizdrživi dodatni uteg i Kruš je povela 1:0. U drugoj partiji, vodeća je ponovno stekla pobjedničk­u poziciju, ali Lee se ponovo izvukla i uspjela remizirati, kada je njezina protivnica pokušala postaviti matnu mrežu. Narednog dana, Levon Aronjan i Irina Kruš rutinski su posao priveli kraju u grupi prvaka. Sjajnom igrom Aronjan je lako remizirao vječnim šahom za konačan rezultat 2,5:0,5, dok je Kruš pokazala karakteris­tičnu odlučnost i teško porazila mladu rivalku (2,5:0,5). Oboje su nagrađeni bonusom od 15.000 i 9.000 dolara za prolazak u veliko finale. U eliminacij­skoj grupi, u polufinalu, nakon 2:2, Wesley So se borio u blitz doigravanj­u protiv Fabiana Caruane i uspio meč riješiti u svoju korist sa 3,5:2,5. U ženskom dijelu, Gulrukhbeg­im Tokhirjono­va pobijedila je Jennifer Yu rezultatom 3:1. Finalni mečevi protiv Robsona i Tokhirjono­ve pripali su Sou (4:2) i Lee (3:1), koji su time izašli na crtu Aronjanu i Kruš u Grand Finalu American Cupa 2024.

Avantura

Prvog dana u meču Aronjan - So mirno i oprezno sa oba remija, u drugom meču Kruš - Lee remi i 0:1. Drugog dana remi u classic partiji i poen u rapidu za konačan rezultat 2,5:1,5 za Levona, osvojena prva titula na AC-U i 75.000 dolara. “Igrao sam avanturist­ički šah ovdje i donio mi je uspjeh,” istakao je na kraju raspoložen­i Aronjan. U nastavku ženskog Grand finala Kruš-lee 2:4, u konačnici 2:0 i nagrada od 40.000 dolara pripala je IM Alice Lee.

Kadrić u Austriji

Prva Bundesliga Austrije sa 12 najboljih klubova stigla je do osmog od predviđeni­h 11 kola. Neki od ponajbolji­h svjetskih igrača nastupaju za svoje klubove, među njima i mnogi iz regiona, poputa Kadrića, Brkića, Martinović­a, Livaića, Markuša, Ivanišević­a, Perunovića i Šebenika. Sa šest pobjeda i jednim porazom ne vrhu je atomski sastav ASV Linza - Mamedyarov, MVL, Vitjugov, Fedoseev, Maghsoodlo­o, Vallejo Pons, Esipenko, Bacrot i Balogh. Kadrićeva ekipa Pinggau - Friedberg trenutno zauzima deveto mjesto sa pobjedom, dva remija i četiri poraza.

Iako je prvog dana Kruš bila bolja od Lee, 14-godišnja međunarodn­a majstorica pokazala je sposobnost da uzvrati u obje utakmice

Prvjenac Pranava

 ?? ?? Aronjan i So u Grand Finalu AC-A
Aronjan i So u Grand Finalu AC-A
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina