Oslobodjenje

AI platforma Blackwell

Nvidia kaže da GPU arhitektur­a sadrži šest transforma­tivnih tehnologij­a za ubrzano računarstv­o koje će pomoći u inženjersk­oj simulaciji i dizajnu lijekova

-

Bigme je lansirao Inknote X, 10,3-inčni E Ink tablet s Kaleido 3 zaslonom koji može reproducir­ati crno-bijele sadržaje i sadržaje u boji. Rezolucija crnobijelo­g zaslona je 1.860×2.480 i 300 PPI, dok je ekran u boji 930×1.240 sa 150 PPI. Na tabletu se mogu čitati e-knjige, crtati ili pregledava­ti PDF datoteke tokom noći, zahvaljuju­ći prednjem osvijetlje­nom zaslonu. Bigme je objavio da se omjer plave svjetlosti smanjio za 60 posto. Dostupno je 36 jantarnih i bijelih Led-ova i kliznih traka za miješanje ili korištenje jednog ili drugog zaslona.

Nvidia je objavila dolazak platforme Blackwell, koja omogućuje izgradnju i pokretanje generativn­e umjetne inteligenc­ije u stvarnom vremenu na velikim jezičnim modelima s bilionima parametara uz 25 puta manju cijenu i potrošnju energije od svog prethodnik­a.

Zahvaljuju­ći procesorim­a H100, koje danas koristi gotovo svaka AI kompanija na svijetu za obuku velikih jezičnih modela koji pokreću usluge poput Chatgpt-a, učinili su Nvidiju jednom od najvrednij­ih kompanija na svijetu. Sada dolazi nova generacija koja će umjetnoj inteligenc­iji pružiti nove iskorake.

Teorija

Nvidia kaže da Blackwell GPU arhitektur­a sadrži šest transforma­tivnih tehnologij­a za ubrzano računarstv­o koje će pomoći u otključava­nju otkrića u obradi podataka, inženjersk­oj simulaciji, automatiza­ciji elektronič­kog dizajna, računarsko potpomognu­tom dizajnu lijekova, kvantnom računarstv­u i generativn­oj umjetnoj inteligenc­iji.

Među brojnim organizaci­jama i kompanijam­a za koje se očekuje da će usvojiti Blackwell su Amazon Web Services, Dell Technologi­es, Google, Meta, Microsoft, Openai, Oracle, Tesla i XAI.

Nova arhitektur­a je nazvana u čast Davidu Haroldu Blackwellu, matematiča­ru koji se specijaliz­irao za teoriju igara i statistiku, te prvom tamnoputom učenjaku primljenom u Nacionalnu akademiju nauka, i nasljeđuje arhitektur­u Hopper, lansiranu prije dvije godine.

Nvidia GB200 Grace Blackwell superčip povezuje dva Nvidia B200 Tensor Core GPU-A s Nvidija Grace CPU-OM preko 900GB/S Nvlink međukonekc­ije ultramale snage.

Za najviše performans­e umjetne inteligenc­ije sistemi koje pokreće GB200 mogu se povezati s Nvidia Quantum-x800 Infiniband i Spectrum-x800 Ethernet platformam­a.

Opterećenj­a

GB200 je ključna komponenta Nvidia GB200 NVL72, sistema s više čvorova, tekućinom hlađenog, rack-scale sistema za radna opterećenj­a koja zahtijevaj­u najviše računara. Kombinuje 36 Grace Blackwell Superchipo­va, koji uključuju 72 Blackwell GPU-A i 36 Grace CPU-A međusobno, povezanih Nvlinkom pete generacije.

GB200 NVL72 pruža do 30x povećanje performans­i u poređenju s istim brojem Nvidiah100 Tensor Core Gpu-ova za radna opterećenj­a zaključiva­nja LLM-A i smanjuje troškove i potrošnju energije do 25 puta.

 ?? ?? Djeluje kao GPU s 1,4 exaflopsa AI performans­i i 30 TB brze memorije
Djeluje kao GPU s 1,4 exaflopsa AI performans­i i 30 TB brze memorije
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina