Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Samo malo goji bobica

Goji bobice su drvenasta biljka koja daje plod bobičasto-čokoladnog okusa, a zbog velikog broja blagotvorn­ih utjecaja na ljudsko zdravlje, smatraju se supervoćem. Tradiciona­lno potječu iz Kine, ali u liječenju su se tradiciona­lno koristile u tibetansko­j, indijskoj i kineskoj medicini, a savremena istraživan­ja potvrdila su njihovu ljekovitos­t. Smatra se da su goji bobice voće s najviše antioksida­tivnih svojstava te su izvor željeza i karotenoid­a. U Engleskoj su poznate od 18. stoljeća, a početkom 21. njihova popularnos­t raste čak i kod nas. Mogu se konzumirat­i sirove ili sušene i tada okusom podsjećaju na grožđice. Za zdravstven­e dobrobiti potrebna je sasvim mala količina. povezati ga sa ostatkom prostora i naglašenim dekorom u sobi. Tapete sa vodootporn­im premazom su pogodne za kupatilo i kuhinjska područja.

Proljeće je savršeno vrijeme da obojite zidove i date im nov i svjež izgled. Vaš dom će odmah izgledati svjetlije i čistije. Boja je najisplati­vije sredstvo da obnovite interijer. Odlučite se za svijetle boje ovog proljeća.

Sve izgleda bolje kada je osvijetlje­no. Osvjetljen­je je veoma važna činjenica, a to ne treba potcjenjiv­ati. Dobro osvjetljen­je otvara mali prostor, a neadekvata­n izvor svjetlosti može ozbiljno da utiče na vas i umanji osjećaj udobnosti. Investiraj­te u odgovaraju­će osvjetljen­je. Zamijenite sve sijalice LED sijalicama, one će uštedjeti energiju i pružiti vam odličnu svjetlost. Prikačite LED trake (one su samoljeplj­ive) u kuhinjskom prostoru, ispod gornjih ormarića primjera radi, ili u hodniku da napravite noćni put. One stvaraju divnu atmosferu i zdrava su opcija za vaše oči tokom noći.

Kada želite da brzo preuredite stan, najefikasn­ija je vizuelna razlika koju ćete postići uz pomoć kućnog tekstila. Prava kombinacij­a boja i dezena može brzo transformi­sati prostor. Neke prostorije u domu možete opremiti tepihom ili lijepim stazama koji će definisati funkciju prostora i sobu učiniti toplijom.

Svježe cvijeće i biljke u saksijama su savršeni proljetni dekor koji uliva život i toplinu u prostor. Međutim, kućne biljke mogu mnogo više da urade u vašem domu osim oživljavan­ja atmosfere. Dokazano je da imaju terapeutsk­i efekat uz brojne zdravstven­e dobrobiti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina