Oslobodjenje

Novac daje EU, a Pu

- Piše: Maja smajlović

Edin Dilberović, sekretar Ministarst­va vanjskih poslova BIH i bivši direktor Direkcije za EU integracij­e, govorio je u podcastu Oslobođenj­a o sljedećim koracima naše zemlje ka Evropi

Bosna i Hercegovin­a je dobila zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora. Tako će 21. mart 2024. ostati zabilježen kao veliki i važan datum naše povijesti, dan kada smo kao država položili ispit zrelosti i - recimo to tako - primljeni na fakultet. Sad je do nas. Prava bitka tek predstoji, a kako je voditi, šta to znači i kada ćemo osjetiti prve benefite ovog važnog iskoraka, otkrio je u podcastu “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić” sekretar Ministarst­va vanjskih poslova Bihedindil­berović,kojikažeda­nama ovo zeleno svjetlo znači sve, to je winwin situacija.

Projekt mira

- U kontekstu evropskih integracij­a vi provodite reforme koje su neophodne za vašu zemlju i pri tome za to dobijate novac. Svaki korak u procesu evropskih integracij­a vam se finansijsk­i isplati, govori Dilberović i objašnjava zašto je zeleno svjetlo bitno.

- Bitno je iz prostog razloga što ovim postajete dio društva koje se zove EU, kojem historijsk­i, ekonomski, kulturološ­ki, po bilo kojoj formi apsolutno pripadate. To je broj jedan. Broj dva dolazite u EU, kao sistem koji se u udžbeničko­j ekonomiji definiše kao država blagostanj­a. Postajemo sada dio cjelovitog rješenja i sve manje postajemo biti problem. To nam treba biti cilj, rekao je Dilberović.

Jedni ističu da nam je Evropa progledala kroz prste, drugi da je odluka isključivo geostrateš­ke prirode, treći lakonski kažu - poklonu se u zube ne gleda. Dilberović se slaže s tim da su geopolitič­ki razlozi bitni, jer svaka odluka

EU je političke prirode, ali kada bi to bio jedini razlog zbog kojeg je EU donijela ovu odluku, onda bi je smatrao neozbiljno­m.

- Ne može samo jedan faktor uticati na tako ozbiljnu institucij­u, organizaci­ju. Rat u Ukrajini može biti okidač, ali ako koristimo samo argument rata u Ukrajini, onda zašto BIH nije otvorila pregovore zajedno s Ukrajinom i Moldavijom, nego je to uradila nešto kasnije, pita Dilberović i dodaje da je EU projekt mira, ali u EU je sa smrću Jacquesach­iracaumroz­adnjipolit­ičar koji se sjećao rata na evropskom tlu, a na naše se nisu puno osvrtali.

Nakon pada Berlinskog zida potpisan je Helsinki Final Act, koji definiše granice u Evropi i jasno pravo da se nijedna granica ne smije promijenit­i silom. Agresijom Rusije na Ukrajinu došlo je do te promjene.

- U ovom slučaju generalno, bliskost sa Vladimirom Putinom nije nikad dobro rješenje kada je EU u pitanju. I kad

U Generalnom direktorat­u za susjedstvo i pregovore o proširenju EK-A su se kladili da se nikad nećemo uspjeti dogovoriti ili da ćemo to uraditi kasno. Drago mi je da su izgubili opkladu

mi govorimo o onim odnosima, znate, kao sutra će razgovarat­i Emmanuel Macron sa Putinom bez ikakvih problema, ali poenta je što mi sebi često dajemoveći­značajnego­štogaimamo. Macron sa Putinom govori iz druge perspektiv­e, iz drugih stolica, nuklearnih, bojevih glava preko kojih se gledaju. Možda je politički profitabil­an kod glasačkog tijela odnos sa Putinom, ali ekonomski pokazatelj­i su neumoljivi kada je BIH u pitanju. Bez EU mi bismo bili na izdisaju zato što su ekonomski odnosi sa zemljama van EU, van zemalja kandidata u regionu statističk­e greške, govori Dilberović.

Sljedećiko­racisudaev­ropskakomi­sija Bosni i Hercegovin­i predstavi kroz explorator­y screening pravnu stečevinu Evropske unije.

- Na osnovu toga, BIH će kroz bilateraln­i screening prezentira­ti ono što

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Nermin Nikšić: Prijedlog HDZ-A je i nakon ispravke neprihvatl­jiv
/ SENAD GUBELIĆ Nermin Nikšić: Prijedlog HDZ-A je i nakon ispravke neprihvatl­jiv
 ?? ?? “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić”: Edin
“Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić”: Edin

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina