Oslobodjenje

Pregovarač­ki okvir je sljedeća stepenica

Ako ne usvojimo zakone, uzalud nam priča o većem BDP-U i boljem životu, saglasni su predsjedni­ci stranaka trojke

- Jovanka nina Todorović

Lideri trojke (SDPBIH, NIP i Naša stranka) i njihovi stranački kadrovi pohvalili su se vraćanjem BIH na evropski kurs. Zasluge su pripisali sebi i koalicioni­m partnerima i, kako kažu, dobili su pohvale iz Evrope da su više uradili za godinu nego što je ukupno urađeno prethodnih deset. Nakon što su nabrojali ponovo koliko smo uspješni, vratili su se u realnost. Pravi posao tek predstoji.

Velika šansa

BIH je predata EU bez ispaljenog metka, rekao je lider SDP-A Nermin Nikšić, dodajući da bez kompromisa nema rješenja. I nastaviće u tom pravcu. Za nekoliko dana državni koalicioni partneri sjedaju za sto.

- Ovo je velika stvar, velika šansa, do nas je hoćemo li je ili nećemo iskoristit­i. Jako puno posla nas čeka. Sve te zakone mi moramo donijeti. Ukoliko to ne uradimo, uzalud nam otvaranje pregovora, uzalud nam priča da možemo pristupiti EU fondovima i pretpostav­ke za bolji BDP, bolji život građana, kazao je Nikšić.

Lider Nip-a Elmedin Konaković kaže da, kada se otvori poglavlje pravosuđa, tu ima mnogo izazova, puno dokumenata, a “svaki taj papir ima svoju svrhu, konkretno donosi benefite ljudima i političari će teško odbijati mogućnost da na taj način djeluju”.

- Mislim da će jedan od ultimativn­ih prioriteta biti zakon o sudu. Moramo ovih dana razgovarat­i o tome, moramo svi zajedno uložiti dodatni napor da bi se to usvojilo kako bismo imali pregovarač­ki okvir. Sigurno će to biti i zakon o zaštiti ličnih podataka, očekuje se hitno usvajanje državnog koordinato­ra za

IPA fondove. Frontex je jedna od tema s kojom se žuri i nama i EU, govori Konaković.

Predsjedni­k Naše stranke Edin Forto ističe kako se od Bosne i Hercegovin­e u narednim mjesecima očekuje politički iskorak i donošenje dodatnih zakona, a da bi se kreirao i usvojio pregovarač­ki okvir, pristupilo planu rasta i otključali fondovi te, napokon, počeo screening proces koji suštinski znači početak pregovora s Evropskom unijom.

- Mi u EU nećemo ući sa stranim sudijama, nećemo ući sa OHR-OM, nećemo imati međunarodn­i faktor prisutan na takav način. Zato bi to trebao biti motiv onima koji se za to bore, da što prije dođemo u tu fazu ulaska u EU, kako bi BIH bila i na taj način spremna za kompletnu integracij­u, poručuje Konaković.

Nikšić ističe da je, kada je u pitanju Izborni zakon, mnogo toga dogovoreno. Dodaje da je HDZ-OV prijedlog ispravljen, ali je neprihvatl­jiv zbog neprovođen­ja odluka Suda iz Strasbourg­a, kao i činjenice da glas bilo kojeg konstituti­vnog naroda vrijedi više od nekog drugog na određenom prostoru.

Moramo donijeti zakon o sudu jer smo to obećali, podsjeća Edin Forto

Integritet, pa presude

- Ja sam pobornik toga da se dogovaramo i donosimo zakone. Kad je u pitanju Izborni zakon, ja bih rekao da je 90 posto dogovoreno kad je u pitanju CIK i zaštita integritet­a izbornog procesa, a nije dogovoreno o izboru članova Predsjedni­štva. Moraju se provesti odluke Suda u Strasbourg­u, Ustavnog suda BIH i to je nešto o čemu smo spremni da razgovaram­o u narednom periodu. Ali, to u ovom trenutku ne može biti paket Izbornog zakona, jer se mora promijenit­i Ustav, smatra Nikšić.

I pored tih problema, napominju, BIH priča realnu evropsku priču, na stolu su ponude koje su konkretne, a Plan rasta je vrlo ozbiljan. Zaključak koji je stigao iz Bruxellesa je i više nego povoljan za BIH, jer se poziva na Mišljenje iz 2022.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina