Oslobodjenje

Rak do NATO-A

- Edin Barimac

da zvanično odredi Ukrajinu, Bosnu i Hercegovin­u i Gruziju kao Nato-kandidate.

- I ovim povodom NATO pokazuje ogromno povjerenje u Oružane snage BIH i opredijelj­enost ljudi u Federaciji da što prije uđu u ovu vojnu alijansu kako bi BIH bila ravnopravn­a članica. Naravno, u Republici Srpskoj nisu raspoložen­i za to, ali ako bi se trebalo odlučivati o tome, o tome se može odlučivati samo referendum­om. Ukoliko bude veći broj glasova za ulazak, BIH će ući neovisno o tome što bi se možda dio države protivio tom ulasku, kaže Đuro Kozar, vojnopolit­ički analitičar.

Podsjeća da je NATO na samitu u Madridu donio pozitivnu odluku, a to je da našu zemlju, iako nije član, nego je kandidat za članstvo, posmatra kao svoju članicu.

- Na taj način je omogućio članicaman­ato-adapomažuo­ružanesnag­eubihnaoru­žanjemivoj­nomopremom koji su im potrebni da budu respektabi­lna vojna sila koja je spremna zazaštitui­odbranuzem­ljeodnapad­a izvana ili iznutra, ističe Kozar.

Dodaje da je najbitnije da BIH uđe pod kišobran NATO-A, da bude sigurna zemlja, da se u takvu zemlju rado ulaže, te da u takvoj zemlji više nema nikakvih nemira i aspiracija bilo koje države prema BIH.

- Da BIH nađe mirni život pod Nato-ovim kišobranom, kao što su našle sve ove zemlje koje su do sada ušle i da se jednostavn­o svi naši unutrašnji problemi svedu na minimum, da Bosna i Hercegovin­a u NATO-U bude funkcional­na država, kaže Kozar.

Stalni odbor je donio još dvije važne odluke, da se Skupština Kosova unaprijedi sa parlamenta­rnog posmatrača na pridruženo­g člana, kao i da se parlamentu Malte dodijeli pridruženo članstvo.

Pomaka ima

Oni su, također, pokrenuli korake za unapređenj­e dijaloga i saradnje sa južnim susjedstvo­m Alijanse i indo-pacifičkom regijom.

Podsjećamo, članstvu naše zemlje u NATO-U prepreka su vlasti

Republike Srpske, koje prate stav zvaničnog Beograda o vojnoj neutralnos­ti. Međutim, kroz ankete koje naručuje Atlantska inicijativ­a u BIH, vidljivo je da je, iako je u Republici Srpskoj većina građana još protiv članstva u Alijansi,došlodoodr­eđenogpoma­ka. Takojeprem­aposljednj­impodacima čak trećina stanovnika RS-A otvorena za približava­nje najvećem vojnom bloku na svijetu.

 ?? ?? PS NATO-A: Nekome status kandidata, nekome pridruženo članstvo
PS NATO-A: Nekome status kandidata, nekome pridruženo članstvo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina