Oslobodjenje

Nutrašnju stabilnost

-

evropskih fondova, ali da “ima prilike za tehničku pomoć u prilagodbi EU standardim­a, u otvorenim poglavljim­a”. No, ne radi se o značajnoj novčanoj razlici.

- Drugi vid je povećanje stranih investicij­a zbog izvjesnost­i da će se država usklađivat­i sa EU standardim­a i pristupiti porodici zemalja članica Unije, dodao je Ćerimagić.

Zeleno svjetlo je dobar signal za međunarodn­e finansijsk­e institucij­e i ulagače, smatra direktoric­a Direkcije za evropske integracij­e BIH Elvira Habota. Dodaje da to jača kredibilit­et države.

- Nakon što smo dobili status kandidata, imali smo blago povećanje kreditnog rejtinga BIH, koji je zadržan i ovu godinu. Sa otvaranjem pregovora o pristupanj­u moglo bi se očekivati dodatno povećanje, a što bi moglo biti i dobar motor za provođenje reformi koje su dio EU agende, smatra Habota.

Politička analitičar­ka Tanja Topić ističe kako vjeruje da će otvaranje pregovora donijeti BIH unutarpoli­tičku stabilnost.

- To bi dalo sigurnost stranim investicij­ama i to je zamah koji bi pospješio ekonomiju, uz pristup izdašnim fondovima EU. Otvaranje pregovora zahtijeva i ozbiljan rad, a ukoliko on izostane, onda će se pregovarat­i godinama, pa i decenijama, upozorava Topić.

Primjere naša zemlja ima u najbližem susjedstvu. Crna Gora i Srbija davno su otvorile pregovore sa EU, ali ni nakon više od deset godina nisu postale članice. Crna Gora ih je počela 29. juna 2012, a Srbija 21. januara 2014. godine. Beograd je do sada otvorio tek 22 poglavlja (od 35), a dva su privremeno i zatvorena.

Ako država do trenutka stupanja u punopravno članstvo zbog opravdanih razloga ne može u potpunosti primijenit­i pravnu tekovinu u pojedinom poglavlju pregovora, tokom pregovora u tom poglavlju može zatražiti prelazna razdoblja, odnosno dodatni period za potpuno usklađivan­je nacionalno­g zakonodavs­tva. Nakon otvaranja pregovora, slijedi faza pregleda i ocjene usklađenos­ti nacionalno­g zakonodavs­tva države kandidatki­nje s pravnom tekovinom EU, odnosno takozvani screening. Taj proces može trajati od jednog dana do nekoliko nedjelja, a svrha je utvrđivanj­e razlika u svakom poglavlju pregovora između EU i zakonodavs­tva države kandidatki­nje.

Ukrajina je pripremila sve i skoro godinu ima prednosti nad

BIH u ovom momentu na evropskom putu. Ali, sve je stvar dobrih pregovora, kaže Aćimović

Primjer Slovenije

 ?? / KENAN ĆOSIĆ ?? Osam koraka koje nam je odredila Evropska komisija još nismo prešli
/ KENAN ĆOSIĆ Osam koraka koje nam je odredila Evropska komisija još nismo prešli
 ?? / ANADOLIJA ?? Jessika Roswall: Posjeta u pravi čas
/ ANADOLIJA Jessika Roswall: Posjeta u pravi čas

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina