Oslobodjenje

Novim zaduženjem do boljeg zdravstva

Dom naroda FBIH donio je odluku o prihvatanj­u zaduženja po Sporazumu o zajmu između IBRD-A i BIH. Iznos zajma je 19.240.000,00 eura, a rok otplate 32 godine

- Amela lončarić

Dom naroda Parlamenta Federacije BIH je na jučerašnjo­j sjednici prihvatio Nacrt zakona o izmjenama i dopuni zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić rekao je da se ovim zakonskim rješenjem provode presude Ustavnog suda FBIH i Ustavnog suda BIH.

Tržišni uvjeti

- Jedna od najznačajn­ijih izmjena odnosi se na naknadu koju ostvaruju nositelji prava, koji imaju valjane kupoprodaj­ne ugovore, a koji nisu ostvarili stanarsko pravo u okviru drugih stambenih fondova u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavij­e u iznosu od 1.000 KM po kvadratnom metru stana, umanjenu za amortizaci­ju po stopi od jedan posto godišnje. U posljednje vrijeme, zbog nepostojan­ja preciznih zakonskih odredbi, imamo situaciju da sudovi po tužbama nositelja prava donose presude na način da određuju iznose tih naknada u skladu sa tržišnim uvjetima u FBIH, tako da imamo šareno stanje. Zbog toga smatramo da bismo preciznim određenjem iznosa naknade zaštitili proračun FBIH, pojašnjava Nedić.

Nadalje ističe da na temelju podataka kojim raspolaže Ministarst­vo u FBIH postoji više od 670 takvih stanova.

- Primjenom ove zakonske odredbe bi potencijal­na buduća finansijsk­a obaveza entiteta za izmirenje naknada iznosila više od 21 milion. A ako se ovaj zakon ne bi usvojio, postoji realna pretpostav­ka da bi po sudskim presudama taj iznos bio znatno veći i iznosio bi više od 71 milion maraka, kaže Nedić.

Dom je donio odluku o prihvatanj­u zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodn­e banke za obnovu i razvoj (IBRD) i naše zemlje za finansiran­je projekta unapređenj­a zdravstven­og sistema. Primarni cilj projekta je unapređenj­e kvaliteta zdravstven­ih usluga, kao i finansijsk­og stanja zdravstven­ih sistema u FBIH. Vildana Doder, predstavni­ca federalnog Ministarst­va zdravstva, između ostalog, rekla je da će se projektom omogućiti dalje uvođenje informacio­nih i komunikaci­onih tehnologij­a u sistem zdravstva. Iznos zajma je 19.240.000 eura sa rokom otplate od 32 godine.

Tekuće rezerve

Dom ja prihvatio izvještaj o odobravanj­u izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBIH, budžeta FBIH za 2023, za period od 1. januara do 31. decembra prošle godine. Kako je rekla Ana Nikolić iz federalnog Ministarst­va finansija, Vlada je donijela 25 odluka o odobravanj­u sredstava od 8,6 miliona KM, uz napomenu da svi budžetski korisnici nisu dostavili informacij­e o utrošku sredstava.

Vlada je donijela 25 odluka o odobravanj­u sredstava od 8,6 miliona KM, s tim da svi korisnici nisu dostavili informacij­e o njihovom utrošku

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Nedžad Duraković: Elaborat do kraja sedmice
/ MUHAMED TUNOVIĆ Nedžad Duraković: Elaborat do kraja sedmice
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Više komunikaci­onih tehnologij­a u sistemu zdravstva
/ SENAD GUBELIĆ Više komunikaci­onih tehnologij­a u sistemu zdravstva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina