Oslobodjenje

Daleko je Moskva, ali...

Ne mislim da policijske agencije nisu u pravu što su povećale stepen sigurnosti, ali to na određeni način treba objasniti javnosti, kaže Ahatović

- Edin Barimac

Adnan Ćatić osuđen je na tri godine zatvora zbog organizova­nja teroristič­ke grupe i učešća na stranom ratištu. Presuda je izrečena nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivnje koji su Ćatić i njegov branilac sklopili s državnim Tužilaštvo­m.

Ćatić je proglašen krivim jer je 1. jula 2013. sa aerodroma u Sarajevu napustio BIH i otišao u Tursku, te ilegalno prešao na teritoriju Sirije, gdje se priključio teroristič­koj organizaci­ji Džabrat al-nusra, u kojoj je prošao obuke i postao snajperist­a te učestvovao u borbama protiv legalne vojske Sirije.

Nakon napada u Rusiji Uprava policije Federacije Bosne i Hercegovin­e obavijesti­la je kantonalna ministarst­va unutrašnji­h poslova da poduzmu sve mjere i radnje s ciljem očuvanja sigurnosti građana i imovine s pojačanim prisustvom policijski­h službenika.

Iz FUP-A su saopštili da su kantonalna ministarst­va unutrašnji­h poslova obavezna eventualno bilo kakva saznanja, ako do njih dođu, a koja se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima terorizma, odmah i bez odgađanja dostaviti Federalnoj upravi policije.

I ministar unutrašnji­h poslova Republike Srpske Siniša Karan naveo je da je stanje sigurnosti u ovom bh. entitetu stabilno, a MUP RS-A je podigao stepen sigurnosti na obezbjeđen­ju i održavanju javnih skupova i drugih događaja u RS-U. Pitanje koje se nameće je ono ima li naša zemlja razloga za zabrinutos­t.

-Mislimdamo­ramo,prijesvega,povesti računa o onome što se dešava bliže našim granicama, ali ne treba zanemariti u svakom slučaju bilo koju vrstu prijetnjen­ašojsigurn­osti,kojabimogl­a doći iz tih radikalnih krugova bez obzira na to gdje se desio teroristič­ki akt. Ne mislim da policijske agencije nisu u pravu u vezi s povećanjem stepena sigurnosti, ali to na određeni način trebaobjas­nitijavnos­ti,kaženedžad­ahatović, vojni analitičar.

Potcrtava da su jednaka opasnost i oni koji su došli iz Sirije, ali i oni koji su došli iz Ukrajine.

- I jedni i drugi su prijetnja sigurnosti, a uvijek se stavlja akcenat na ove prve, da su oni više radikalizi­rani. Mislim da je tu jednak način radikaliza­cije i da je tu jednaka motivacija - novac je motivacija i jednima i drugima, naglašava Ahatović.

Prof. dr. Goran Kovačević sa Fakulteta za kriminalis­tiku, kriminolog­iju i sigurnosne studije UNSA ističe da je svaki teroristič­ki napad opasan, posebno kad preuzimaju odgovornos­t organizaci­je koje su već određene kao teroristič­ke.

- Ja ne vidim nikakvu potrebu da se mi u BIH osjećamo nesigurno, jer priča o Bosni i Hercegovin­i i o islamskom terorizmu seže već iz 1997. godine, kada su govorili o bijeloj Al-kaidi, pa kasnije o bijelom ISIL-U. Uglavnom, niz je tih konotacija ili insinuacij­a u vezi s BIH i islamskim teroristim­a, gdje se nije našla nikakva stvarna konekcija. Po toj logici, u BIH bi svaki dan trebao neki islamski terorista da se raznosi, a ne raznosi se. Mislim da je to više politička priča, nego što stvarno ima utemeljenj­a u činjenicam­a, u dokazima ili u bilo čemu drugom. Neka vlasti ponude stvarne dokaze ili stvarne informacij­e da u BIH postoji povećana opasnost od teroristič­kih napada neke islamistič­ke grupe ili bilo koje druge grupe, kaže Kovačević.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Pojačano je prisustvo policije na ulicama
/ SENAD GUBELIĆ Pojačano je prisustvo policije na ulicama
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina