Oslobodjenje

Specijalno vaspitanje

- J. a.

Šta to država Srbija poručuje svojim građanima kada nakon teroristič­kog napada u Moskvi zaključuje na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost da nema pretnji od nečeg sličnog u Beogradu, ali ipak po ulicama i tržnim centrima raspoređuj­e do zuba naoružane specijalce? Jesu li se stanovnici prestonice Srbije zbog dugih cevi na svakom koraku osećali bezbedno ili, naprotiv, uplašeno i šta je bio cilj ovog igrokaza?

Na ovo pitanje juče odgovara nekadašnji načelnik Generalšta­ba, a sadašnji lider jedne od opozicioni­h stranaka u zemlji Zdravko Ponoš.

“Ova demonstrac­ija uniformisa­nih lica sa dugim cevima na ulicama za sasvim drugu stvar je namenjena. Prvo je skretanje pažnje od drugih važnih tema, ulaska Kosova u Savet Evrope, Oskar je takođe važna tema i slično. Drugi set razloga je nastavak rada na gajenju kulta ličnosti. Na ovoj temi se jako dobro gradi kult ličnosti, Vučić je pokazao to tokom Covida, kada je puškama branio stanovništ­vo od virusa, i tada mu je rejting porastao. A treći razlog je izborna kampanja na lokalnim izborima”, veruje Ponoš, dodavši da Vučić na lokalnim izborima koji slede ne može da priča o kanalizaci­ji u Borči, ali može o ugrožavanj­u bezbednost­i i sličnom.

“I zato se generišu te teme”, smatra Ponoš, dok nekadašnji direktor Vojno-bezbednosn­e agencije Momir Stojanović, gostujući na N1 zajedno sa Ponošem, navodi:

“Poslednjih meseci mi sve više ulazimo u neki populistič­ki patriotiza­m. Na 25-godišnjicu Natobombar­dovanja po prirodi govora zvaničnika mogli smo da vidimo jednu retoriku koja podseća na kraj 1990-ih godina. Ovo je marketing i odvlačenje pažnje od ključnih pitanja u zemlji. Taj populizam imaćemo i u narednim mesecima, s obzirom na loše rezultate ove vlasti”, naglasio je Stojanović, podsetivši da je poznato da je patriotiza­m tema oko koje se narod homogenizu­je.

 ?? ?? Slučaj je otkriven u Virovitici
Slučaj je otkriven u Virovitici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina