Oslobodjenje

Turudić će dobiti blindirani Mercedes?

Novi glavni državni odvjetnik, kojem je propucan automobil, kaže da ga nije strah, ali je zabrinut za obitelj

- Piše: jadranka Dizdar, ZAGREB

Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović jučer je ponovno poručio da neće dati ostavku, a osvrnuo se i na slučaj propucavan­ja automobila novoimenov­anog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

“Nisam siguran da je propucan, osim ako se nije sam ranio, to je prvi auto koji je pokušao samoubojst­vo. To je bilo prije mjesec, to su jedne novine objavile, to vam ja kažem, jer kao predsjedni­k imao sam uvid u neke elemente i imam informacij­e. Dakle, to što se dogodilo - bog te pita šta se dogodilo - bilo je prije mjesec. E, sad, kako se taj metak nije pretvorio usljed djelovanja kalcijeva karbonata u biser koji bi vrijedio više od automobila, to ne znam. Ali, gospodin je odmah dobio blindirani auto. On to voli”, rekao je Milanović.

Policijska zaštita

Državni mediji javili su u nedjelju navečer da će Turudić dobiti policijsku zaštitu. Informacij­u je potvrdio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Prema dosad dostupnim informacij­ama u javnom prostoru, novoimenov­anom glavnom državnom odvjetniku RH propucan je automobil u kojem su pronađena dva metka, no i dalje su nepoznate okolnosti kako se to dogodilo.

Turudića je na dužnost glavnog državnog odvjetnika RH imenovala vladajuća većina u Hrvatskom saboru 7. prošlog mjeseca iako su oporba i predsjedni­k Republike bili snažno kontra, položio je prisegu 13. ovog mjeseca, a na dužnost glavnog državnog odvjetnika stupa 26. svibnja, nakon što završi mandat aktualne glavne državne odvjetnice.

“U aktualnoj situaciji policija procjenjuj­e, mada ima dosta nepoznanic­a vezano uz taj slučaj propucavan­ja, da će osigurati njegovu zaštitu”, rekao je Božinović.

Jedan zagrebački dnevni list najavljuje da bi Turudić mogao biti štićena osoba u rangu predsjedni­ka države i

Vlade te najviših stranih državnika i da će se, kako se navodi, možda voziti u blindirano­m Mercedesu s nosačima za strojnice. Isti list podsjeća da je sredinom 2018. za potrebe prijevoza štićenih osoba država kupila dva skupocjena Mercedesa S klase vrijedna 12 milijuna kuna. Dalje se pojašnjava da su limuzine otporne na metke, imaju nosače za strojnice, senzore za suzavac, sustav za hitni izlaz, motor snage 460 konjskih snaga, a zbog tolike opreme, kako pišu, Mercedes teži oko tri tone. Vozilo može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenost­i od 10 metara ili pak metke iz puške M16, 357 Magnuma, 44 Magnuma, pa čak i 20-milimetars­ki fragmentac­ijski metak, precizira ovaj list.

Informacij­a da je propucan automobil Audi Q5 novoizabra­nog glavnog državnog odvjetnika RH Turudića cirkulira hrvatskim javnim prostorom od prošlog petka. Premijer Andrej Plenković komentira:

“Očito je netko pucao u njegov auto. Zabrinjava­juće”.

Najavljuje sigurnosne mjere zaštite. Iz HDZ-A direktno ili indirektno prozivaju Milanovića i ozračje koje je, kako tvrde, proizvela predsjedni­kova retorika. Potpredsje­dnik Vlade Branko Bačić ustvrdio je da je u Hrvatskoj ugrožena cijela turistička sezona, kao i da zbog ovog slučaja Putin trlja ruke.

Balističar i dugogodišn­ji sudski vještak iz Zagreba Rade Stojadinov­ić izjavio je za lokalne medije da mu se čini “čudnim ovaj slučaj, na neki neobičan način se to dogodilo”. Ako se pita kandidata Mosta za premijera Nikolu Grmoju, za njega je cijela priča o mecima u Audiju Ivana Turudića jako čudnovata. On kaže da čeka dovršetak policijske istrage.

Raširena mržnja

Turudić je, kako se opisuje, otkrio oštećenja na vozilu u Virovitici, gdje je otišao za vikend, metke je detektirao automehani­čar, pa je sve prijavljen­o policiji. Reporteri lokalnih privatnih televizija javili su iz Virovitice u petak navečer da će Turudić sasvim sigurno dobiti policijsku zaštitu, blindirano vozilo i da će se pomno pratiti svaki njegov korak. Novinari imaju dojam, kako su ispričali, da Turudiću i obitelji nije svejedno. Citiraju i Turudića. Rekao im je, prenose, da ga nije strah, ali jest za one koje vozi, prije svega za unuku od 17 mjeseci. Govorio im je, navode, i da je raširena mržnja prema njemu u državi.

Državljani­n Srbije Duško Tanasković (30) osuđen je presudom Županijsko­g suda u Zadru na 19 godina zatvora zbog ubistva državljani­na Crne Gore Gorana Vlaovića 25. augusta 2022. u ljetovališ­tu Zrće na Pagu. Tanasković je Vlaovića ubio ispred noćnog kluba. Prišao mu je s leđa i upucao ga u glavu.

Tanasković nije došao na izricanje presude. Prema presudi sutkinje Ane Brkić, Tanasković je oslobođen plaćanja troškova suđenja.

Vlaović je podlegao u kolima Hitne pomoći na putu za Zadar, a ubica je brzo uhapšen. Nakon ubistva regionalni mediji su pisali da se radilo o obračunu dva najbrutaln­ija balkanska narkoklana iz Crne Gore, škaljarsko­g i kavačkog.

“Odlučio sam da ne iznosim odbranu, ali mi je žao što sam učinio mnoge loše stvari zbog svoje bolesti”, rekao je Tanasković na posljednje­m ročištu.

Portal 24sata podsjeća da se tokom suđenja moglo čuti da nema dokaza da je ubijeni bio član jednog od dva pomenuta mafijaška klana i da se radi o porodičnom čovjeku, koji ima ženu i dvoje djece, ali je na ljetovanje došao sa tadašnjom srbijansko­m misicom Draganom Banić, koja mu je, kako se navodi, pravila društvo sa prijatelji­ma iz Novog Sada.

Tanasković je u sudnicu uvijek dolazio sa pancirom, a tokom boravka u zatvoru nekoliko puta je gutao žilete.

Županijski sud tokom suđenja su čuvali i policijski brodovi.

Nisam siguran da je propucan, osim ako se nije sam ranio, to je prvi auto koji je pokušao samoubojst­vo, kaže Milanović

 ?? ?? Do zuba naoružani specijalci patroliraj­u ulicama i tržnim centrima u Beogradu
Do zuba naoružani specijalci patroliraj­u ulicama i tržnim centrima u Beogradu
 ?? ?? Davor Božinović: Mnogo je nepoznanic­a
Davor Božinović: Mnogo je nepoznanic­a
 ?? ?? Duško Tanasković osuđen je na 19 godina zatvora
Duško Tanasković osuđen je na 19 godina zatvora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina