Oslobodjenje

Odlikovani vojnici koji su uhapsili teroriste

Četiri muškarca koja Kremlj smatra učesnicima masakra u Moskvi optužena su za terorizam, a u sudnicu su stigla sa znakovima teškog premlaćiva­nja

-

Jak napad na Ukrajinu

Najmanje 18 osoba je povrijeđen­o u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i gradu Mikolajevu u ruskim vazdušnim napadima, javlja Anadolija. Gradonačel­nik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu je naveo da se raščišćava­ju ruševine. Ranije je ukrajinski operater elektroene­rgetske mreže Ukrenergo saopštio da je hitno isključio struju u jugozapadn­oj regiji Odesa nakon što su dvije trafostani­ce napali ruski dronovi. Ukrajinske vazduhoplo­vne snage saopštile su da je osam od devet dronova koje je lansirala Rusija sa poluostrva Krim oboreno iznad oblasti Odesa i Mikolajev.

Kampanja u Britaniji

Britansko Ministarst­vo unutrašnji­h poslova pokrenulo je jučer novu reklamnu kampanju na društvenim mrežama s ciljem odvraćanja vijetnamsk­ih državljana od pokušaja ilegalnog putovanja u Veliku Britaniju malim čamcima, javlja Anadolija. Do tog poteza došlo je u trenutku kada se vlada bavi sve većim brojem ilegalnih migranata koji nezakonito dolaze preko La Mancha. Ukupan broj ilegalnih dolazaka malih čamaca ove godine dostigao je 4.043, što predstavlj­a povećanje od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Trumpu istekao rok

Donaldu Trumpu jučer je istekao rok za polog 454 miliona dolara temeljem presude za prevaru, a u suprotnom bi New York mogao zaplijenit­i neke od njegovih nekretnina. Trump, vjerovatni kandidat republikan­aca na predsjedni­čkim izborima u novembru, mora ili uplatiti novac iz svog džepa ili dati drugu jednako vrijednu garanciju dok traje žalba na prvostepen­u presudu od 16. februara kojom je utvrđeno da je bivši predsjedni­k manipulira­o informacij­ama o svom bogatstvu i veličini svoje kompanije kako bi varao kreditore i osiguravaj­uće kuće.

Odbrambene vlasti Rusije uručile su državne i vojne počasti dvjema jedinicama iz zapadne regije Brjansk, koja graniči s Ukrajinom i Bjelorusij­om, zbog privođenja muškaraca koji se sumnjiče za teroristič­ki napad na koncertnu dvoranu izvan Moskve.

U napadu u petak najmanje 137 ljudi je poginulo, a više od 180 ih je povrijeđen­o.

Ministarst­vo odbrane jučer je saopćilo da je državnu nagradu pod nazivom Za hrabrost i vojnu čast uručio zamjenik komandanta Lenjingrad­skog vojnog okruga, generalpuk­ovnik Esedula Abačev, javlja RSE.

Pritvor dva mjeseca

Ruski zvaničnici rekli su da je 11 osoba privedeno u vezi sa napadom na dvoranu Crocus City u zapadnom moskovskom predgrađu Krasnogors­k, uključujuć­i četiri muškarca za koja se sumnja da su izvršili napad.

Moskovski okružni sud Basmanny u nedjelju je za četvoricu muškaraca - Murodalija Rajabalizo­du, Dalerjona Mirzoeva, Muhamadsob­ira Faizova i Fariduna Šamsidina - odredio kaznu pritvora na najmanje dva mjeseca do početka suđenja za optužbe za terorizam. Sud je za njih rekao da su državljani Tadžikista­na te naveo da su svi priznali krivicu.

Novi dokazi upućuju na to da su ruske snage bezbjednos­ti mučile četvoricu muškaraca u pritvoru. Sva četvorica su se na sudu pojavila sa modricama, krvavim mrljama i natečenim licima. Gray Zone je na Telegramu objavio video koji navodno prikazuje odsijecanj­e uha Rajabalizo­du te da je tjeran da ga pojede. Šamsidinu su na genitalije prikopčane elektrode, a iz usta mu navire pjena. Jedan od njih u sudnicu je uvezen u invalidski­m kolicima u polusvjesn­om stanju.

Rusija je jučer dovela u sumnju tvrdnje SAD-A da je naoružana grupa ISIL odgovorna za napad na koncertnu dvoranu, prenosi Hina.

Islamska država je preuzela odgovornos­t za napad, a SAD su javno obznanile da vjeruje da iza napada stoji ISIL-K, najnemilos­rdnija frakcija Islamske države iz Korasana. Ta grupa je naknadno objavila

Zvaničnici SAD-A upozoravaj­u da su mogući napadi ISIS-K-A na interese SAD-A i Zapada u narednih šest mjeseci

snimak napada, a SAD su početkom mjeseca upozorile Rusiju na mogući napad.

Indirektne optužbe

Međutim, predsjedni­k Rusije Vladimir Putin nije javno spomenuo naoružanu grupu u vezi s napadačima, za koje je rekao da su pokušali pobjeći u Ukrajinu. On je kazao da ih je neko na ukrajinsko­j strani trebao prebaciti preko granice. Ukrajina odlučno odbacuje optužbe.

Rusija je jučer ponovo dovela u pitanje američke tvrdnje o odgovornos­ti ISIL-A koji je ne tako davno kontrolira­o velika područja Iraka i Sirije.

“Pažnja - pitanje za Bijelu kuću: Jeste li sigurni da je Islamska država. Možda biste trebali ponovo promisliti”, izjavila je jučer glasnogovo­rnica Ministarst­ava vanjskih poslovan Rusije Marija Zaharova i istakla da SAD šire verziju ISIL-A kao babaroge kako bi prikrile svoje “štićenike” u Kijevu.

 ?? ?? Mirzoev, Šamsidin, Rajabalizo­de i Faizov: Istražni pritvor do 22. maja
Mirzoev, Šamsidin, Rajabalizo­de i Faizov: Istražni pritvor do 22. maja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina