Oslobodjenje

Zabranjena isporuka hrane za sjever Gaze

Izrael je optužio UNRWA da zapošljava više od 450 terorista u Gazi i naveo da je 12 zaposlenih te agencije direktno umiješano u napad Hamasa 7. oktobra prošle godine

-

Agencija Ujedinjeni­h nacija za palestinsk­e izbjeglice (UNRWA) izvijestil­a je da je Izrael formalno zabranio isporuku pomoći u hrani na sjeveru Pojasa Gaze.

“Uprkos tragediji koja se odvija pred našim očima, izraelske vlasti su obavijesti­le UN da više neće odobravati konvoje hrane UNRWA na sjeveru teritorije”, napisao je na mreži X šef agencije UN-A Philippe Lazzarini, dodajući da UNRWA ostaje glavni spas za palestinsk­e izbjeglice.

Izrael je optužio UNRWA da zapošljava više od 450 terorista u Gazi i naveo da je 12 zaposlenih te agencije direktno umiješano u napad Hamasa na izraelskom tlu 7. oktobra prošle godine.

Izraelska vojska saopštila je jučer da je uhapsila 500 Palestinac­a u bolnici Al-shifa i oko nje u gradu Gaza u protekloj sedmici, prenosi Anadolija.

U saopštenju vojske navodi se da su zatočenici privedeni zbog povezanost­i s palestinsk­im grupama Hamas i Islamski džihad. Dvije grupe se nisu oglašavale povodom ovih navoda. Vojska je 18. marta upala u bolnicu u kojoj se nalaze hiljade bolesnih i ranjenih pacijenata, kao i raseljenih Palestinac­a. Prema vladinom uredu za medije u Gazi, više od 250 Palestinac­a je ubijeno i povrijeđen­o u izraelskom napadu na objekat.

U Pojasu Gaze do sada je ubijeno više od 32.200 Palestinac­a, a oko 74.500 je ranjeno, u jeku masovnog uništenja i nestašice potrepštin­a.

Izrael je jučer kritikovao Španiju, Maltu, Sloveniju i Irsku zbog namjere da priznaju Palestinu. Glasnogovo­rnik izraelskog ministarst­va vanjskih poslova Lior Haiat kaže da zajednička izjava četiri države članice EU o njihovoj spremnosti da priznaju palestinsk­u državu predstavlj­a nagradu za terorizam. Čelnici četiri zemlje složili su se da će preduzeti prve korake prema priznanju palestinsk­e države nakon sastanka Evropskog vijeća u petak u Bruxellesu.

 ?? ?? Izrael je upozorio Sloveniju, Španiju, Maltu i Irsku da ne priznaju Palestinu
Izrael je upozorio Sloveniju, Španiju, Maltu i Irsku da ne priznaju Palestinu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina