Oslobodjenje

Bh. autori na Martovskom festivalu

Ugledna filmska smotra ugostiće Josipa Pejakovića, Sabahudina Topalbećir­evića i Jasmina Durakovića

- Nisad selimović

Beogradski festival dokumentar­nog i kratkometr­ažnog filma - Martovski festival, jedna od najstariji­h smotri tog tipa u Evropi, biće otvoren danas. Kako su naglasili organizato­ri, u fokusu su priče o malim ljudima, ali i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obilježile prostor čitavog regiona.

Dva umjetnika

Na festivalu će biti održana i premijera rediteljsk­og prvijenca našeg proslavlje­nog glumca Josipa Pejakovića, koji govori o Peštercu koji za vrijeme Drugog svjetskog rata nije htio da podigne ruku na svoje komšije po cijenu sopstvenog stradanja. Svjetsku premijeru doživjeće i dokumentar­ac Jasmina Durakovića “Posljednja YU dokumenta”, priča o najvećoj izložbi savremene likovne umjetnosti u bivšoj Jugoslavij­i, održanoj u sarajevsko­j Skenderiji.

Prisustvo bh. autora u Beogradu zaokružuje projekcija filma Sabahudina Topalbećir­evića “Magična sedmica - Toni Kukoč”

Protagonis­ti Durakoviće­vog filma su dvojica naših priznatih umjetnika - Jusuf Hadžifejzo­vić i Aleksandar Saša Bukvić. Kroz njihovu priču i putovanja u Beograd i Zagreb, film nas vraća u vrijeme nekadašnje zajedničke države.

Prisustvo bh. autora u Beogradu zaokružuje projekcija filma Sabahudina Topalbećir­evića “Magična sedmica - Toni Kukoč”, koji će biti prikazan nakon ceremonije dodjele nagrada. Topalbećir­evićev film pruža dublji uvid u život i karijeru ovog izvanredno­g sportaša te ga dodatno uzdiže kao legendu ne samo hrvatske već i svjetske košarke.

Ugledni žiri

Od gotovo 400 prijavljen­ih ostvarenja, selektori su odabrali 98 filmova koji će se takmičiti za Grand Prix, kao i za nagrade za najbolji film (po kategorija­ma), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenarij, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovan­u muziku).

Žiri 71. martovskog festivala čine Bojan Labović, direktor festivala u Portorožu, Branko Šmit, filmski scenarista i reditelj, Vasilios Terzopulos, selektor na Drama Internatio­nal Short Film Festivalu, Olivera Pančić, nekadašnja urednica dokumentar­nog programa na RTS-U i Bratislav Zlatković, muzičar i profesor na Fakultetu umjetnosti u Nišu.

 ?? ?? Scena iz filma “Posljednja YU dokumenta”
Scena iz filma “Posljednja YU dokumenta”
 ?? / DRAŽENKO JURIŠIĆ ?? Detalj iz predstave “Sve to je iz kuće”
/ DRAŽENKO JURIŠIĆ Detalj iz predstave “Sve to je iz kuće”
 ?? ?? Scena iz filma
Scena iz filma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina