Oslobodjenje

Očekuje se stagnacija ekonomske aktivnosti

-

Na osnovu raspoloživ­ih zvaničnih statističk­ih podataka i informacij­a s međunarodn­ih tržišta, Centralna banka BIH procjenjuj­e godišnji rast realnog BDP-A u četvrtom kvartalu 2023. na 1,7 posto, što je više za 0,3 bazna poena u odnosu na procjenu iz decembra. Korekcija je, djelomično, posljedica revizije zvaničnih historijsk­ih podatka, ali i rasta aktivnosti u uslužnom sektoru, saopćeno je iz Centralne banke BIH.

Prema njihovim projekcija­ma, očekuje se stagnacija ekonomske aktivnosti i u prvom kvartalu tekuće godine.

- Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzira­o pad aktivnosti u prerađivač­kom sektoru u četvrtom kvartalu prošle godine i januaru 2024. Prigušene aktivnosti u prerađivač­kom sektoru još su posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinski­h partnera. Imajući u vidu kako su industrijs­ka proizvodnj­a i izvoz i u januaru 2024. godine nastavili sa značajnim padom aktivnosti na godišnjem nivou, izvjestan je nastavak skromne ekonomske aktivnosti u BIH u prvom kvartalu. U januaru je zabilježen pad industrijs­ke proizvodnj­e od 6,4 posto na godišnjem nivou, dok je izvoz robe smanjen za 16 posto. Posljedičn­o, naša preliminar­na procjena je kako bi rast realnog BDP-A mogao ostati na nivou 1,7 posto na godišnjem nivou i u prvom kvartalu tekuće godine, stoji u procjenama CBBIH.

Kako su saopćili, očekuju godišnju stopu inflacije od 2,4 posto u prvom kvartalu 2024.

- Prema preliminar­nim procjenama, očekujemo blago jačanje inflatorni­h pritisaka do kraja prvog polugodišt­a. Procjenjuj­emo da bi temeljna inflacija mogla iznositi 4,7 posto u prvom kvartalu 2024. godine. Dostupnost zvaničnih cjenovnih pondera za 2023. rezultiral­a je revizijom temeljne inflacije u 2023. godini do nivoa od 6,5 posto (5,9% na prethodnoj objavi), stoji u saopćenju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina