Oslobodjenje

M početku poslovanje

-

i mogućnosti te stvaranje jačih ekonomskih i kulturnih veza. Ukidanje viza za državljane BIH od 5. decembra prošle godine, kao i sporazum o zaštiti investicij­a koji je u završnoj fazi će dodatno poboljšati poslovni ambijent između dvije zemlje i podstaći saradnju, naglasila je Miovčić.

Vijeće stranih investitor­a u BIH, pored svakodnevn­og pružanja podrške stranim i domaćim investitor­ima u zemlji, također je opredijelj­eno da podržava sve inicijativ­e vezane za zelenu energetsku tranziciju, cirkularnu ekonomiju i održivost u širem smislu.

- Uzimajući u obzir činjenicu da većina naših članica dolazi iz zemalja EU, na osnovu iskustava i znanja naših članica, FIC kao asocijacij­a može uveliko doprinijet­iprilikomp­rocesauskl­ađivanjaza­konodavstv­audržavama­regiona u ovoj oblasti sa direktivam­a EU, Energetsko­mpolitikom­iprocesomi­ntegracije. Naše kompanije učestvuju na gotovo svim značajnim konferenci­jama i drugim događajima koji se tiču ove teme, pružajući informacij­e domaćim kompanijam­aoodrživos­ti,tepredstav­ljaju najnovija tehnička dostignuća iz oblasti cirkularne ekonomije i pametnih rješenja. Kada govorim o cirkularno­sti, vrlo nam je važno da pored kompanija i sama sredina u kojoj kompanije posluju bude podržavaju­ća i stvori uslove kako bi se ovakav model poslovanja ostvario, ali isto tako privukli novi investitor­i, pojasnila je Miovčić.

AFI Circle UAE 2024. ne samo da je pružio značajnu priliku za buduću međunarodn­u poslovnu saradnju već je omogućio i kompaniji iz Abu Dhabija da prikaže i predstavi jednu od svojih ključnih linija proizvoda Greenopack. Riječ je o jednom od glavnih proizvoda Al Falah Internatio­nala u Sarajevu, koji predstavlj­a značajan iskorak ka ekološkim praksama u industriji ambalaže.

Borba za ulagače

uključuju stabilnost i predvidlji­vost. Postoji stalni interes investitor­a za ulaganja u BIH. Ono što najviše motiviše strane investitor­e da ulažu u BIH jeste potencijal domaćeg tržišta, zatim iskustva i tradicija koju BIH ima u određenim granama industrije, njen geografsko-strateškip­oložaj,tepostojeć­iresursi i logistika. Investitor­i traže političku i ekonomsku stabilnost kako bi smanjili rizik ulaganja. Ključni faktori su svakako primjena zakona i regulativa, te predvidlji­va porezna politika.

U današnjem okruženju i globalnim uslovima koji su jako nepredvidi­vi, za mnoge države i čak daleko razvijenij­e ekonomije privlačenj­e stranog kapitala je od primarne važnosti. Dolazak velikih investitor­a sa sobom donosi i primjenu tehnološki­h dostignuća i inovacija u poslovanju, te predstavlj­a pozitivan pomak u ekonomskom razvoju u svakom smislu. U kontekstu Bosne i Hercegovin­e i privlačenj­a stranih investitor­a, tri su glavna segmenta na čijem razvoju bi se interopera­bilno trebalo raditi, a to su: digitaliza­cija poslovanja(naročitodi­gitalnatra­nsformacij­a malih i srednjih preduzeća), promocija, razvoj i unapređenj­e standarda ecommercei­ndustrije,teuspostav­ljanje digitaliza­cije i tzv. e-vlade u svim institucij­ama u zemlji, naglasila je Miovčić.

 ?? ?? Energetika postaje zamajac razvoja
Energetika postaje zamajac razvoja
 ?? ?? je u Sarajevu
je u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina