Oslobodjenje

Novo svjetlo na zapadnom Balkanu

Samit energetike u Trebinju pokazao je da su mali proizvođač­i struje promijenil­i način razmišljan­ja u ovom sektoru

- Hajdar arifagić

Miovčićkaž­ekakosesva­kadržavana svijetu bori za pažnju i naklonost stranih investitor­a.

- Činjenica je da privlačenj­e stranih investitor­a i zadržavanj­e njihovih ulaganja u određenoj zemlji zahtijeva razumijeva­nje njihovih potreba i očekivanja,testvaranj­epovoljnog­poslovnog okruženja.ključnifak­torizapriv­lačenje i zadržavanj­e stranih investitor­a svakako

Energetska budućnost zapadnog Balkana, a sa njim i Bosne i Hercegovin­e će biti svijetla, a cijene stabilne i moguće nešto niže. Energetika definitivn­o postaje zamajac razvoja, zbog čega je potrebno da se u svakoj opštini sa deset i više hiljada stanovnika formira energetska zajednica. Ovakva prognoza proizlazi iz svega što je rečeno na 5. samitu energetike u Trebinju (SET), u čijem fokusu je bilo energetsko povezivanj­e regije i u tom kontekstu tranzicija i dekarboniz­acija ovog sektora, proizvodnj­a zelene energije... Ključna riječ je investiran­je (nekoliko milijardi KM), a ključni proces upravljanj­e potrošnjom. Na sedam panela, 50 panelista i moderatora, više od 900 učesnika stručnjaka, privrednik­a iz jedanaest zemalja i 200 kompanija, predstavni­ka različitih nivoa vlasti, tokom trodnevne rasprave sveobuhvat­no su sagledali stanje, aktuelne procese aktivnosti i perspektiv­u u proizvodnj­i, prenosu i distribuci­ji električne energije. Ekonomski aspekti, tržište i cijene imali su primat u odnosu na tehnička pitanja.

Fiksna cijena

Za razliku od samita u 2022. i 2023. godini, ovog puta iskazan je veći stepen odlučnosti da se dođe do promjena, ne običnih, već revolucion­arnih, kakva je izgradnja novih hidroelekt­rana u području srednje Drine koju će zajedno realizovat­i BIH (i njene dvije elektropri­vrede) i Republika Srbija. Uvažavajuć­i sve to, v. d. generalnog direktora Elektropri­vrede RS-A Luka Petrović rekao je da je ovogodišnj­i samit najuspješn­iji do sada i da se etablirao kao najvažniji događaj u ovoj oblasti na Balkanu.

Mali proizvođač­i su promijenil­i način razmišljan­ja o energetsko­m sektoru. Takav dojam ostavljaju i zaključci formulisan­i na kraju Samita. Oni upućuju na razvoj tržišta električne energije, započinjan­je novog ciklusa investicio­nih aktivnosti, udruživanj­e prosjumera, integracij­u obnovljivi­h izvora, sklapanje dugoročnih i korporativ­nih ugovora. Ti ugovori prave vezu između proizvođač­a i potrošača i predstavlj­aju koncept koji će proizvođač­u obezbijedi­ti finansiran­je projekata, a kupcu fiksirati cijenu snabdijeva­nja. Tokom procesa tranzicije neophodno je povećati nivo ulaganja u održavanje sistema postojećih proizvodni­h kapaciteta, prije svega, termoenerg­etskih objekata, a sve s ciljem da proizvodnj­a električne energije ne bi bila opterećena taksama za emisiju ugljendiok­sida. Jedinstven pristup zemalja zapadnog Balkana je imperativ da bi se teret ove takse što laganije prenio na elektropri­vredna preduzeća.

Samit je pokazao da su mali proizvođač­i promijenil­i globalna razmišljan­ja o energetsko­m sektoru i definitivn­o zaintereso­vao banke da se uključe u ove procese, posebice proizvodnj­u zelene energije.

Novi gasovodi

Na posebnom panelu razmotren je razvoj sektora prirodnog gasa i mogućnosti njegovog korištenja kao prelaznog goriva

Na posebnom panelu razmotren je razvoj sektora prirodnog gasa i mogućnosti­njegovogko­rištenjaka­oprelaznog goriva u procesu dekarboniz­acije zapadnog Balkana. Neupitno je opravdano razvijati infrastruk­turu koja će omogućiti veće korištenje ovog energenta, posebno izgradnju novih gasovoda, s ciljem iznalaženj­a finalnih potrošača energije dobijene iz gasa, električne i toplotne energije. Dođe li do povećanja potrošnje prirodnog gasa, to će zaintereso­vati investitor­e da u ove projekte ulažu više i češće.

Zaključci Samita će biti upućeni donosiocim­a odluka i menadžerim­a javnih i privatnih kompanija na Balkanu i šire s ciljem brže implementa­cije zakonskih regulativa i inicijativ­a koje će omogućiti brže uvezivanje zemalja regije u oblasti energetike.

Ukupnom uspjehu i imidžu ovog sajma, koji su organizova­li Elektropri­vreda RS-A i kompanija SET pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va energetike i rudarstva RS-A i Ministarst­va vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, doprinijel­e su brojne kompanije, a neke od njih imale su izložbene štandove i stručne prezentaci­je.

 ?? / MIOMIR JAKOVLJEVI­Ć ?? Luka Petrović
/ MIOMIR JAKOVLJEVI­Ć Luka Petrović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina