Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Cijena jednog barela sirove nafte je na otvaranju tržišta u ponedjelja­k, 18.3. iznosila 81,04 USD.

Početkom sedmice cijena nafte je zabilježil­a rast na najviše nivoe od oktobra prošle godine, dok je u drugoj polovini sedmice korigovana naniže. Rast cijene početkom sedmice je bio podstaknut pojačanim napadima Ukrajine na rusku energetsku infrastruk­turu. Nastavak rasta cijene ovog energenta bio je ograničen mogućnošću povećanja izvoza nafte iz Rusije. U srijedu je cijena nafte zabilježil­a smanjenje, uprkos podacima iz EIA koji pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD-U zabilježil­e neočekivan­i pad. Zalihe sirove nafte su se smanjile za 2 miliona barela na ukupno 445 miliona barela u sedmici koja se završila 15. marta, što je u suprotnost­i sa prognozama analitičar­a. Pod uticajem vijesti i očekivanja vezanih za mogući prekid napada Izraela na Gazu, cijena nafte je zabilježil­a smanjenje. Međutim, Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju SAD-A kojom se poziva na hitan prekid vatre u ratu. U međuvremen­u su jemenski Huti saopštili da kineski i ruski brodovi mogu ploviti kroz Crveno more i Adenski zaljev bez napada.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 80,63 USD. Cijena nafte je smanjena u odnosu na prethodnu sedmicu za 0,51%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k, 18.3. cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.155,90 USD.

U prvoj polovini sedmice cijena ovog plemenitog metala se kretala u uskom rasponu, dok su krajem sedmice zabilježen­a volatilnij­a kretanja. Počekom sedmice cijena zlata je blago povećana. U utorak je cijena ovog plemenitog metala smanjena. Nakon sastanka FOMC-A, na kojem su zadržane prognoze vezane za tri smanjenja kamatnih stopa do kraja godine, cijena zlata je u toku trgovanja u srijedu zabilježil­a nove rekordno visoke nivoe (iznad 2.200 USD po unci), ali je taj inicijalni rast usporen do kraja trgovanja. Prema mišljenju ekonomskih analitičar­a cijena zlata i dalje ima prostora za rast. U četvrtak je cijena zlata zabilježil­a rekordno visok nivo, dok je tokom trgovanja u petak korigovana naniže. Prema podacima Federalne carinske uprave Švicarske isporuke zlata iz te zemlje su u februaru smanjene na 157,6 tona sa januarskih 207 tona jer je prodaja u Kini i Hong Kongu smanjena. S druge strane, uvoz zlata u Kinu je od početka godine zabilježio rast.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.165,44 USD. Cijena zlata je u protekloj sedmici zabilježil­a rast od 0,44% na sedmičnom nivou.

 ?? ?? Očuvanje i promicanje vinogradar­ske baštine
Očuvanje i promicanje vinogradar­ske baštine
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina