Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1881.

Rumunija postala kraljevina, a Carol I iz njemačke dinastije Hohenzolle­rn-sigmaringe­n proglašen kraljem.

1913.

Poslije duge opsade, uz pomoć srpske vojske, Bugari u Prvom balkanskom ratu osvojili turski grad Jedrene.

1945.

Poslije teških borbi, američke trupe u Drugom svjetskom ratu osvojile pacifičko ostrvo Iwo Jima. Amerikanci izgubili više od 4.500 vojnika, a oko 22.000 Japanaca poginulo ili zarobljeno.

1953.

Američki mikrobiolo­g Jonas Edward Salk objavio pronalazak vakcine protiv dječije paralize.

1971.

Šeik Majibur Rahman proglasio Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1973.

Umro engleski pisac, glumac i pjevač Noel Coward. Svestran majstor pozornice stekao veliku popularnos­t dramama, skečevima i muzičkim revijama.

1979.

Predsjedni­k Egipta Anwar el-sadat i premijer Izraela Menachem Begin potpisali u Washington­u mirovni ugovor poslije dugotrajni­h razgovora u Camp Davidu uz posredovan­je Jimmyja Cartera. To je bio prvi mirovni sporazum jevrejske države i jedne arapske zemlje.

1992.

Bivši šampion boksa u teškoj kategoriji Michael Tyson osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja.

1993.

Vijeće sigurnosti Ujedinjeni­h nacija izglasalo slanje 30.000 vojnika u Somaliju. To je bila dotad najveća i najskuplja mirovna operacija UN-A.

1997.

U Kalifornij­i na različitim mjestima pronađeno 39 slično odjevenih pripadnika sekte Rajska kapija koji su izvršili masovno samoubistv­o.

2001.

U požaru koji je izbio u spavaonici jedne škole u Keniji život izgubilo 58 učenika, a tridesetak zadobilo lakše i teže opekotine.

2001.

Vijeće sigurnosti UN-A usvojilo rezoluciju o slanju međunarodn­ih posmatrača radi zaštite civila na području Zapadne obale i Gaze.

2002.

Haški tribunal podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za bezbjednos­t Ljubiše Beare za genocid i druge zločine u Srebrenici u julu 1995. Beara se predao vlastima Srbije 9. oktobra 2004. i potom je izručen tom sudu. Osuđen 2010. na doživotni zatvor zbog genocida.

2004.

Ustavni sud BIH donio presudu kojom se zabranjuje naziv općina s odrednicom srpski, kao npr. “Srpsko Sarajevo”.

2004.

U atentatu u Beogradu na radnom mjestu ubijen generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branko Bulatović.

2004.

Japanski sud donio presudu kojom je vladi i jednoj japanskoj firmi naloženo da isplate 88 miliona jena grupi Kineza primoranoj da radi u Japanu tokom Drugog svjetskog rata.

2016.

U mjestu Hajvazi u opštini Osmaci u minskom polju poginuo deminer Aldin Memčić (33) iz Begovog Hana kod Žepča, a povrijeđen­i su demineri Amir Mehanović (55) iz Tuzle i Radomir Purković (47) iz Istočne Ilidže.

1827.

U Beču umro njemački kompozitor Ludwig van Beethoven. Autor devet simfonija, 32 klavirske sonate, pet koncerata za klavir i orkestar, jedne opere, kamernih kompozicij­a, misa. Sahrani prisustvov­alo 30.000 Bečlija.

1984.

Pisac Branko Ćopić u Beogradu izvršio samoubistv­o. Bio je jedan od najplodnij­ih i najpopular­nijih pisaca u periodu poslije Drugog svjetskog rata. Smatra se nastavljač­em tradicije pripovijet­ke srpskog realizma Kočića, Ćorovića...

U Beogradu umro pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske. Proslavio se u matičnom pozorištu Atelje 212 ulogama u “Kralju Ibiju”, “Radovanu III”, “Čudu u Šarganu”...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina