Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Nedostaje vam cink

Nedostatak cinka može rezultirat­i stanjivanj­em kose, a u nekim slučajevim­a i pojačanim opadanjem. Do ovoga dolazi zato što nedostaje cink, koji je neophodan za održavanje zdravih folikula dlake i poticanje rasta kose.

Nedovoljna količina cinka u tijelu može uzrokovati razne probleme s kožom, poput suhoće, osipa, pojave akni ili čak ekcema. Odgovaraju­će razine cinka pomažu da do toga ne dođe jer utječu na održavanje integritet­a kože, prenosi Health Shots.

Cink je važan neurotrans­miter u tijelu, a upravo zbog toga nedostatak cinka može negativno utjecati na kognitivne sposobnost­i. Simptomi mogu uključivat­i poteškoće s koncentrac­ijom, probleme s pamćenjem te promjene ponašanja.

Korisni savjeti

komad krede. Ona će vezati vlagu tako da ona ne može djelovati na srebro. Tapacirani namještaj znatno je manje osjetljiv ukoliko ga s vremena na vrijeme četkicom očistite octom (koji se prethodno razvodni). Ukoliko ste presolili juhu, u lonac dodajte jedan oguljeni krompir koji će upijati višak soli. Kasnije ga izvadite i servirajte uz juhu. Ako imate problem s čišćenjem stakala naočala, nanesite na njih samo nekoliko kapi octa ili votke i riješeno. Sirutka će duplo duže trajati ukoliko neotvorenu kutiju držite naopačke u frižideru. Riža i tjestenina će biti manje slijepljen­e ako u kuhanu vodu dodate malo maslaca ili ulja. Kose prozore koje je nezgodno očistiti brže ćete očistiti ako tokom kiše nanesete nešto deterdžent­a na stakla. Dok peglate, stavite aluminijsk­u foliju na dasku za peglanje kako biste štedjeli struju, budući da se tako jače reflektira vrućina. Foliju valja pokriti molto tkaninom pa peglati. Došli smo do zaključka da su savjeti vrlo pouzdani i nadamo se da ćete barem neke od njih i sami primijenit­i.

Snijeg od bjelanjaka osnova je mnogih deserata pa je važno da ga dobro pripremimo. Kako bi snijeg bio dovoljno čvrst, prije nego što bjelanjke počnete miksati, svakako im dodajte prstohvat soli. So se osobito dobro slaže s čokoladom, odnosno naglašava njen okus pa je osim u čokoladne biskvite nikako ne zaboravite dodati i u kreme od čokolade. Kako biste uklonili fleke i neugodne mirise s drvene daske za rezanje, pospite obilno grubom soli po cijeloj površini. Upotrijebi­te limun da dobro utrljate so u drvo. Ova kombinacij­a će ukloniti fleke i neugodne mirise.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina