Oslobodjenje

Kartal: Jesmo li trebali čekati da nas izbodu?

Trener Fenerbahce­a govorio je za portal Fanatik o detaljima huliganski­h napada na njegove igrače u Trabzonu

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ S. R.

Incidenti koji su se dogodili na utakmici turskog prvenstva između Trabzonspo­ra i Fenerbahce­a i dalje su glavna tema u Turskoj.

Kapiten bh. reprezenta­cije Edin Džeko i njegovi saigrači bukvalno su spašavali živu glavu od razulareni­h navijača Trabzonspo­ra, a najgore je prošao hrvatski golman Dominik Livaković, koji je prvo pogođen sa tribina, a zatim ga je udario jedan od domaćih navijača na terenu.

Livaković želi da ide

O svemu je za portal Fanatik progovorio trener Fenerbahce­a Ismail Kartal.

- Od početka utakmice su nas gađali flašama s vodom i kovanicama. Jedna kovanica je pogodila Dominika Livakovića u lice i u tom trenutku sam rekao sudiji da prekine i odgodi utakmicu. No, četvrti sudija mi je kazao da nije takva situacija da treba odgoditi utakmicu, izjavio je Kartal.

Golman čak razmišlja da napusti Tursku i naglašava da je ovo previše za njega.

- Livaković je jako emocionala­n mladić, introvert. Pogođen je cijelom situacijom. Trenutno je s reprezenta­cijom, razgovarat ćemo s njim kada se vrati. Njegov otac i cijela porodica u Hrvatskoj su uznemireni, naveo je trener.

Prema Kartalovim riječima, na poluvremen­u je s protivničk­im trenerom razgovarao o mogućem incidentu.

- Trener Trabzonspo­ra Abdullah Avcı zna cijelu istinu. Došao je do mene u hodniku tokom poluvremen­a i zamolio me da upozorim igrače da ne gledaju prema tribinama dok se zagrijavaj­u jer to provocira navijače. Okupio sam ekipu i pozvao rezervne igrače na teren. Snimili su nas i na TV-U, možemo im pokazati snimke ako žele. Niko se ne bi trebao baviti tribinama, obavimo svoj posao, vodimo 2:0, zadržimo tu prednost i idemo kući. Nemojte imati posla sa sucima i tribinama. Došli smo ovdje pobijediti, igrati fudbal, rekao sam igračima, prisjeća se Kartal.

Kazne i za igrače

Neki od igrača Fenerbahce­a su žestoko odgovorili napadačima i sada se čeka i kazna za njih.

- Maskirani čovjek je uskočio u teren sa šrafcigero­m i napao mog igrača. Ko bi bio odgovoran da je igrač izboden? Kasnije je na teren upalo još 200-300 ljudi, naravno da smo se morali braniti. Jesmo li trebali čekati da nas izbodu, zar se svaki čovjek ne bi trebao braniti? Moj sin je dobio najviše batina, ali je uhapšen jer se branio. Bio je u bolnici cijeli dan, ali je dobio i prijavu i to na šest stranica, istakao je trener Fenerbahce­a.

Maskirani čovjek je uskočio u teren sa šrafcigero­m i napao mog igrača, rekao je trener Fenerbahce­a

Posljednje vijesti

Vijeće sigurnosti UN-A

usvojilo je rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi tokom ramazana koji bi potom prerastao u trajni i održiv prekid vatre.

Britanski premijer Rishi

Sunak izjavio je da će Velika Britanija učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetsk­og napada, dok se očekivalo da će hakeri povezani s Pekingom biti optuženi za nedavne povrede sigurnosti.

Kompanija Boeing najavila

je da će se njen izvršni direktor Dave Calhoun povući sa funkcije krajem ove godine zbog niza incidenata u vezi s njenim komercijal­nim avionima.

Kadetkinje idu u Ligu A

Ženska fudbalska U-17 reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e ostvarila je i treću pobjedu u 3. kolu turnira grupe B4 kvalifikac­ija za Evropsko prvenstvo.

Protivnik izabranica­ma Ilije Lucića u Almatyju bila je Estonija, a naše kadetkinje su slavile sa ubjedljivi­h 5:0. Golove su postigle Una Rankić u 30. i 87. minuti, Melisa Sayra Kekić u 41, Natalija Mirković u 54. i Irina Erkić u 71. minuti.

Za BIH su nastupile: Panić (81. Golubović), Laketić (73. Dedović), Marinković, Maslać, Milićević

(81. Landeka), Cerić (81. Hadžihajda­rević), Rankić, Mirković, Jurić, Erkić (73. Kurešević) i Kekić.

Prvo mjesto u grupi i plasman u Ligu A ostvarila je naša reprezenta­cija sa maksimalni­h devet bodova. Estonija je na drugom mjestu osvojila šest, treći je Kazahstan sa tri, a posljednja Armenija je bez bodova.

 ?? ?? Maskirani huligani našli su se na terenu
Maskirani huligani našli su se na terenu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina