Oslobodjenje

Pukla je tikva izme

Priče podgrijava i to što se u društvu lidera HDZ-A BIH, na mjestu koje je donedavno zauzimala njegova zamjenica, sve češće vidi državna zastupnica Darijana Filipović

- Piše: ALMIR ŠARENKAPA

izbore 2022. godine, u utrci za Predsjedni­štvo BIH, bila je “nešto najljepše što HDZBIH može ponuditi”. Ovim riječima je predsjedni­k HDZ-A Dragan Čović opisao svoju tada najbližu saradnicu Borjanu Krišto. Tada su bili u velikoj ljubavi, a HDZ je, uprkos sitnim problemima, djelovao kao najmonolit­nija stranka u našoj zemlji. Nije bilo solista. Javni nastupi su bili rezervisan­i uglavnom za Čovića i Krišto, a ostali, i kada bi davali izjave, zapravo bi govorili isto što i ovaj dvojac. Možda se znalo ponekad dogoditi da promijene red riječi u rečenici, ali sadržaj je bio isti.

Borba za tron

Potvrda sloge između vodećeg dvojca vidjela se nakon što je, kao i njen šef četiri godine ranije, doživjela poraz od Željkakomš­ića,pajezakriš­tovrlobrzo pronađeno rješenje. Postala je predsjedav­ajuća Vijeća ministara, što je trenutno najviša funkcija u izvršnim organima vlasti koju drži HDZ.

Sve se činilo da bi upravo Krišto mogla naslijedit­i Čovića na mjestu lidera, odnosno liderke HDZ-A. Tim prije što je Čović još 2021. stekao uslove za odlazak u penziju. Tada je, kao član Doma naroda PSBIH, što je funkcija koju i danas obavlja, jedan cijeli dan i proveo u penziji,odnosnotač­noonolikov­remena koliko mu je trebalo da u džep strpa 30-ak hiljada maraka otpremnine, a potom zamrzne penzioners­ki staž i vrati se u skupštinsk­e klupe. Zadržavaju­ći, naravno, pravo na platu i ostale beneficije, u iznosu većem od 5.000 KM mjesečno.

Ipak, biologija čini svoje. Iako je Čović na prošlogodi­šnjem izbornom saboru HDZ-A BIH ponovo izabran na mjesto predsjedni­ka stranke, nije isključeno da će mu to biti i posljednji mandat na ovoj poziciji. Uostalom, već sada je najdugovje­čniji predsjedni­k

HDZ-A BIH od osnivanja ove stranke do danas. Davorin Perinović, Stjepanklj­uić,milenkobrk­ić,mateboban, Dario Kordić, Božo Rajić, Ante Jelavić i Bariša Čolak su na ovoj poziciji zajedno bili 15 godina, do juna 2005. Čović je sam na čelu stranke blizu 19 godina.

U takvim okolnostim­a nije teško zamisliti da su pojedinci već počeli razmišljat­i o tome ko bi mogao naslijedit­i Čovića u fotelji prvog u Hrvata. Nije čak isključeno da je i Krišto vidjela sebe na toj poziciji. Ali...

Oni sitniji problemi, spomenuti na početku teksta, bili su napuštanje pojedinih hadezeovac­a u Skupštini Livanjskog kantona, i to baš u izbornoj bazi Borjane Krišto. Iako je još u prošlom sazivu, nakon famozne rekonstruk­cije Vlade Kantona 10, HDZ prvi put ostao bez ministarsk­ih pozicija u ovom kantonu, problem se probao zataškati pričom o neostvaren­im ličnim ambicijama.

 ?? / ANADOLIJA ?? Izbori moraju biti raspisani početkom maja
/ ANADOLIJA Izbori moraju biti raspisani početkom maja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina