Oslobodjenje

Ratni zločinci više ne mogu na liste

Schmidt je poručio kako je Dodik u pravu kada kaže da su domaća rješenja najbolja, ali da građani više ne mogu čekati

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Visoki predstavni­k Christian Schmidt, u obraćanju javnosti povodom izmjena Izbornog zakona BIH, kojima je osiguran integritet izbornog procesa, poručio je i da će međunarodn­e sudije ostati dio Ustavnog suda BIH.

Obećanje Srebreniča­nima

- Moja pozicija će jednog dana kada BIH bude dio EU biti stvar prošlosti. Mnoge stvari će biti riješene i moj mandat će biti ispunjen. Kako ovih dana govorimo o međunarodn­im sudijama, moram reći da trebamo pogledati EU sporazume, istakao je Schmidt.

Osvrnuo se i na obećanje dato Srebreniča­nima, te poručio kako na izbornim listama više neće biti mjesta za presuđene ratne zločince, jer je vrijeme da ova zemlja razmišlja o tome kako zadržati mlađe naraštaje.

Prije nego je visoki predstavni­k donio izmjene Izbornog zakona BIH, lider SNSD-A Milorad Dodik ponovio je juče da nigdje na svijetu nema zemlje u kojoj bi stranac ili neko strano tijelo regulisalo izborni proces. Protiv nametanja bio je i HDZBIH.

Dodik je naglasio da bi “eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona predstavlj­alo poništenje svih izrečenih vrijednost­i do sada, pa i onih o EU o kojima smo slušali, pogotovo u posljednje vrijeme kada su dali BIH pregovarač­ki status”.

- Neko laže debelo ovdje. Ili se radi o tome da se nekoliko dana nakon odluke u Bruxellesu pojavljuje neko ko to sve ruši, a ruši taj koji se lažno predstavlj­a kao visoki predstavni­k, koji isključivo sluša američkog ambasadora u BIH Michaela Murphyja i njih dvojica u jednoj patološkoj simbiozi pokušavaju da nametnu što veće zlo svim narodima u BIH, zagalamio je Dodik.

Iz Ambasade SAD-A su poručili zbog čega je Schmidt morao nametnuti izmjene Izbornog zakona.

- Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je visoki predstavni­k morao djelovati, saopćeno je iz Ambasade SAD-A.

Osvrnuo se visoki predstavni­k i na ove poruke kazavši kako mu je žao što on “ovo mora raditi”.

- Moj stav je da su domaća rješenja najbolja rješenja. Činim BIH sposobnom da krene u evropske integracij­e, rekao je Schmidt.

Dodik je i ranije najavljiva­o usvajanje izbornog zakona RS-A, čija radna verzija se jučer pojavila u medijima, kao potencijal­ni odgovor Schmidtu. Govoreći o Centralnoj izbornoj komisiji BIH, kazao je da je to uzurpators­ko tijelo koje nema pravo da provede izbore za lokalni nivo u Republici Srpskoj i Federaciji BIH.

Govoreći o tehničkim rješenjima, Schmidt je istakao da pod tim podrazumij­eva skenere za glasačke listiće i identifika­ciju birača, “kako bismo osigurali da ljudi glasaju samo jednom i da osiguramo ispravnu identifika­ciju”.

- Ovim uvodimo pilot-projekt i nećemo koristiti ovu tehnologij­u na svim biralištim­a, nego na određenom nivou. Mislim da će doći do bolje situacije u smislu izbornog procesa, rekao je, dodavši da su predviđene i sankcije.

- Imamo profesiona­lizaciju biračkih odbora. Postoji komplet pravila za izbornu kampanju, napomenuo je.

Entiteti imaju pravo na izborne komisije, međutim, Izborni zakon je jasan - njihovu nadležnost u najvećem dijelu određuje

CIK, ističe bivši član CIK-A Vehid Šehić

Uzalud inicijativ­e

Schmidtovu odluku pozdravile su stranke poput SDP-A BIH, NS-A i SDA, ističući kako će one doprinijet­i poštenijim i transparen­tnijim izborima.

Član CIK-A BIH Suad Arnautović rekao je jučer prije Schmidtove odluke da je Komisija već dva puta upućivala inicijativ­u Parlamenta­rnoj skupštini BIH u skladu sa Izbornim zakonom, jer su ovlašteni da joj podnose izvještaj o provedenim izborima i da pokreću inicijativ­u za izmjene izbornog zakonodavs­tva.

 ?? / TWITTER ?? Na sastanak s visokim predstavni­kom Čović je došao u pratnji Filipovićk­e
/ TWITTER Na sastanak s visokim predstavni­kom Čović je došao u pratnji Filipovićk­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina