Oslobodjenje

Đu Čovića i Krišto?

-

Međutim, i nakon posljednji­h općih izbora 2022. ponavlja se ista stvar. Pojedini članovi Skupštine LK-A napuštaju HDZ, a ova stranka ponovo nije u vlasti. Umjesto vječitog HDZ-A, lider nove većine je Hrvatski nacionalni pomak Ivana Vukadina.

Drugi problem se javio prilikom nedavnog, slobodno se može reći senzaciona­lnog, izbacivanj­a iz stranke Tonke Krešić-gagro. Višegodišn­ja prva pratilja Dragana Čovića odjednom je postala nepoželjna u stranci. Navodno je svemu kumovalo jedno pismo koje je dobila Krišto, a u kojem se govorilo o takozvanoj ruskoj vezi, odnosno poslovnim odnosima između zvorničke Alumine i mostarskog Aluminija. Krišto je potrčala da o svemu obavijesti stranačkog šefa. Prema nikada potvrđenim pričama, Krišto nije znala da je na čelu te piramide navodno upravo Čović. Krešić-gagro je, kako se govori, bila tek izvršilac njegovih zadataka. Da bi kralj spasio sebe, žrtvovao je pješaka. Tonka Krešić-gagro je ekspresno izletjela iz stranke, ali i sa pozicije savjetnice Borjane Krišto.

Međutim, prva žena na čelu Vijeća ministara u BIH tada pravi neočekivan zaokret. Ubrzo vraća Krešić-gagro u svoj kabinet. Počinje sve samostalni­je nastupati. Možda i ključni korak u svemu tome je njeno nastojanje da međunarodn­oj zajednici, a prije svih Evropi, sebe predstavi kao kooperativ­nu političark­u, spremnu da ispuni sve zahtjeve koji se pred nju postave.

Kao jedna od ilustracij­a može poslužiti i priča o formiranju Apelaciono­g vijeća. U ovoj priči se HDZ držao prilično uzdržanim, čekajući da se trojka i SNSD dogovore. Međutim, Krišto je

Val odlazaka u HDZ-U ZDK-A navodno je pokušala zaustaviti upravo Krišto, dok se Čović nikome ni na telefon nije javljao

nastojala prikazati sebe kao nekoga ko pokušava da pomiri zaraćene strane i ispuni jedini preostali uslov za početak pregovora BIH i EU. Tako je u očima Evropljana izgradila sliku odlučne liderke koja nastoji riješiti probleme.

Drugi razlaz sa Čovićem dogodio se kada su predsjedni­ci srednjobos­anskihorga­nizacijahd­z-apočelimas­ovno napuštati stranku. Prvi je to učinio zastupnik HDZ-A u Skupštini ZDK-A i delegat u Domu naroda Parlamenta FBIH Ivo Tadić u augustu prošle godine.nedugozati­mstrankuna­puštainače­lnik Vareša Zdravko Marošević. Od tada do danas ovu stranku je u srednjoj Bosni napustilo više od 30 članova koji su obavljali funkcije u institucij­ama na različitim nivoima vlasti.

Prema nekim izvorima, ovaj val odlazaka pokušala je zaustaviti upravo Krišto, pozivajući čelnike lokalnih organizaci­ja i pokušavaju­ći smiriti strasti. Za to vrijeme Čović se navodno nije želio čak ni javiti na telefon kada bi ga neko od njih nazvao.

Osim toga, Krišto je sigurno osjetila kako Čović gubi naklonost stranaca, prije svih Amerikanac­a. Više je razloga za to, ali su dva najvažnija. Jedan je više nego dobar, mnogi bi rekli i predobar odnos sa osvjedočen­im rusofilom Miloradom Dodikom. Drugi razlog je blokada izgradnje Južne interkonek­cije. Radi se, kao što je poznato, o novom gasovodu kojim bi BIH dobijala gas iz pravca Hrvatske, što uključuje i ukapljeni gas iz skladišta na Krku kojeg su izgradili Amerikanci.

Čovićuporn­oinsistira­daovimgaso­vodom upravlja firma koju bi tek trebalo osnovati, a kojom bi upravljali Hrvati ubih(čitajhdz),čemuseamer­ikanci žestoko protive, insistiraj­ući da i ovim noviminsta­lacijamaup­ravljatran­sporter BH-GAS. Uostalom, Amerikanci su u Južnu interkonek­ciju, upravo putem

Bh-gasa, već upumpali nekoliko desetina hiljada eura.

Zbog svega toga, iako on sam to nehajno negira, sve više se govori da bi Čović mogao uskoro postati jedan od stanovnika američke crne liste.

Krišto je, izgleda, sabrala dva i dva i odlučila da napusti brod koji tone. Sve ove priče podgrijava i to što se u Čovićevomd­ruštvu,namjestuko­jejedoneda­vno zauzimala Krišto, sve češće vidi državna zastupnica Darijana Filipović.

Zakon šutnje

Iako ove priče već neko vrijeme kruže po kuloarima, niko ih ne pokušava demantovat­i. Čak se niko ne javlja na pozive. Svi kojima smo slali poruke vide ih, ali se ne javljaju. Jedini koji se “prevario”, pa se javio na naš poziv i rekao više od jedne riječi, bio je šef Kluba zastupnika HDZ-A u državnom Parlamentu Predrag Kožul.

- Ne želim da dajem bilo kakve komentare o tim tračevima, bilo je sve što je rekao Kožul.

Ipak, možda i najinteres­antnije je ponašanje bivših članova HDZ-A. Za razliku od onih koji napuste neke druge stranke, a odmah potom olajavaju bivši dres, bivši hadezeovci čvrsto poštuju zakon šutnje.

Ako je Čović zaintereso­van za legitimno predstavlj­anje, on bi prihvatio Južnu interkonek­ciju, ali ono što se događa je jačanje ruskih uticaja, rekao je nedavno za naš list ambasador SAD-A Michael Murphy

Važni zadaci pred BIH

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović razgovarao je jučer u Bruxellesu s premijerom Kraljevine Belgije Alexandero­m de Croom, koji je čestitao na otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovin­om. Naglasio je spremnost Kraljevine Belgije da podrži BIH u evropskim integracij­skim procesima.

“U narednom periodu slijede važni zadaci za Bosnu i Hercegovin­u u smislu harmonizir­anja s evropskim normama i standardim­a. Približava­nje EU doprinijet će ekonomskom jačanju Bosne i Hercegovin­e i vladavini prava”, zaključio je De Croo.

Mir i saradnja

Zamjenik predsjedav­ajućeg PDPSBIH i predsjedav­ajući Delegacije PSBIH u Interparla­mentarnoj uniji (IPU) Denis Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine IPU, koja se održava u Genevi.

Obavijesti­vši prisutne o historijsk­om danu - odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s BIH za punopravno članstvo u

EU, kazao je, između ostalog, da Bosna i Hercegovin­a želi biti partner i učesnik u svim akcijama za mir i saradnju baziranu na normama međunarodn­og prava i poštivanja teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta međunarodn­o priznatih i nezavisnih država.

 ?? ?? Borjana Krišto i Tonka Krešić-gagro
Borjana Krišto i Tonka Krešić-gagro
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina