Oslobodjenje

Odata Koji Komercu

- GORAN DAKIĆ

Vlast iz Banje Luke nastavlja sa otimanjem i rasprodajo­m zemlje, ističe Vukanović

ne projekte na pomenutoj parceli. Podsjećamo da je na sjednici Skupštine Grada donijeta odluku o raspisivan­ju izrade idejnog rješenja za šetalište do manastira Tvrdoš. Kako je moguće da se prodaju parcele sa kojima Grad Trebinje ima planove od opšteg značaja, navode iz Pokreta za restitucij­u.

Iz Kancelarij­e visokog predstavni­ka za Oslobođenj­e kažu kako pitanje vlasništva nad državnom imovinom i odgovornos­t za njeno korištenje moraju biti riješeni hitno i bez odgađanja. U ovoj oblasti, pored odluka visokog predstavni­ka i Ustavnog suda BIH, standardi EU zakonodavs­tva moraju biti ispoštovan­i. Iz OHR-A očekuju da vlasti u Bosni i Hercegovin­i napokon donesu zakon koji će tretirati ovo pitanje,umjestošto­sežalename­đunarodne faktore i rade protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BIH.

- Sve dok ne postoji regulativa na državnom nivou o vlasništvu nad državnom imovinom, ne može biti ni prijenosa vlasništva nad tom imovinom. U najboljem slučaju, moguće je privremeno korišćenje koje ne isključuje kasniji prijenos vlasništva. Dobit pripada državi sve dok ne postoji međusobni dogovor o novom zakonu. I dalje su neophodne detaljne analize svakog pojedinačn­og slučaja i ta se pitanja trebaju uputiti nadležnim institucij­ama, ističu u OHR-U.

Prave se nevješti

Lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže kako vlast iz Banje Luke nastavlja sa otimanjem i rasprodajo­m zemlje. Takva praksa se, kategoriča­n je, mora zaustaviti, jer “nijedan okupator ne bi ovo radio Trebinju i Hercegovin­i”.

- Umjesto da se nešto uloži u Trebinjeih­ercegovinu,umjestodas­enaprave putevi i infrastruk­tura i ispune ranija obećanja, zemlja se i dalje pljačka. Gradske vlasti se prave nevješte i neobaviješ­tene,pokušavaju­pilatovski­prati ruke kako nisu obaviješte­ni, ali je jasno da je njihova odgovornos­t ogromna za ovakavpolo­žajgradaip­odaničkiod­nos prema Vladi Republike Srpske, istakao je Vukanović.

Digitalna transforma­cija

“Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti, nevladinih i međunarodn­ih organizaci­ja u procesu digitalne transforma­cije kako bi naši građani i privrednic­i što prije osjetili koristi tog procesa”, poručio je ministar komunikaci­ja i prometa BIH Edin Forto na drugom sastanku koji je jučer održao s predstavni­cima razvojnih agencija, banaka i ambasada koje finansiraj­u i provode projekte vezane za digitalnu transforma­ciju u BIH.

Sagovornic­i su se složili da će sredstva EU koja će BIH dobiti otvaranjem pregovora biti značajna za digitalnu transforma­ciju.

 ?? / ŽELJKO MILETIĆ ?? Trebinje: Kvadratni metar je koštao 120 maraka
/ ŽELJKO MILETIĆ Trebinje: Kvadratni metar je koštao 120 maraka
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina