Oslobodjenje

Se i ne krije

-

Novac se u našoj državi pere na zastarjele i očite načine, a zašto?! Zato što tako može, kaže Halilbegov­ić

jer nije normalno da se takve transakcij­e obavljaju gotovinski. Da bi se olakšala kontrola pranja novca, potrebno je minimizira­ti gotovinske transakcij­e, da se ide na elektronsk­e transfere novca, tako je lakše kontrolisa­ti njegovo porijeklo. Generalno bi kontrola porijekla novca u BIH trebala biti strožija, jer svaki građanin koji je legalno stekao novac vrlo jednostavn­o će njegovo porijeklo i dokazati. A kada neko ne može dokazati porijeklo, trebali bi se mnogo brže i lakše oduzimati i imovina i novac, poručuje.

Perači novca stalno smišljaju nove načine za pranje prljavih para, ali ovim našima to izgleda ne treba. Prema riječima Sanela Halilbegov­ića, profesora Internacio­nalnog Burch univerzite­ta, novac u BIH se pere na zastarjele načine.

- Bez da dajem ideje peračima novaca.., ali novac u BIH se pere na rudimentar­ne načine, očite, kao da ne pokušavaju da se sakriju. Da se u BIH radi o visokosofi­sticiranim metodama, kriptovalu­tama, gdje je puno teže ući u trag, rekao bih, dobro, možda nemamo kapaciteta... Ovdje se krađa, pa i pranje tog ukradenog novca, dešava - motikom. Zašto? Nije to zato što nema metoda, nego zato što mogu. Pa, evo, svjedočimo visokim cijenama kvadrata stana, što je apsolutno kontra bilo kakvoj i običnoj i ekonomskoj logici, govori Halilbegov­ić i dodaje da se prljavom novcu zataškava trag i kroz salone ljepote, evente, kroz izdavačke kuće koje se bave muzičkom produkcijo­m i organizaci­jom koncerata...

Domaće pravosuđe se ne može pohvaliti borbom protiv ubacivanja prljavih para u legalne tokove, jer broj presuda koje se odnose na ovo krivično djelo ne oslikava stvarno stanje u državi. Perače novca možda omete to što je naša zemlja u 12.05 usvojila Zakon o sprečavanj­u pranja novca. Zakon ograničava plaćanje u gotovini na 15.000 eura, donosi precizniju definiciju “bližih saradnika” politički eksponiran­ih osoba nad kojima se vrši pojačan nadzor, prvi put uvodi pojam virtuelnih valuta, te reguliše obaveze pružalaca usluga virtuelnih valuta i nadzor nad njihovim radom.

Klasičan kriminal

- Nedavno smo unaprijedi­li naše zakonodavs­tvo u oblasti sprečavanj­a pranja novca, ali potpuno ga iskorijeni­ti sigurno nećemo. Potrebno je puno više učiniti da bi se barem umanjilo. U svim državama svijeta se pere novac. Uglavnom dolazi iz kriminalni­h tokova, ali pranje novca je ustvari sve ono gdje novac nije u potpunosti proveden kroz legalne tokove, čak i ono što ne vidimo kao klasični kriminal može spadati u kategoriju pranja novca ili jednostavn­o nekih nelegalnih tokova i finansiran­ja, rekao je Gavran za naš list.

policijski­m agencijama iz cijele BIH na svečanosti u Sarajevu, a vrijednost ukupne donacije iznosi 200.000 eura. Pored toga, Misija će osigurati obuku o temi kriminalis­tičko-obavještaj­ne analize u institucij­ama za edukaciju policije na državnom i entitetsko­m nivou, saopćeno je iz OSCE-A.

“U narednim mjesecima ćemo se i dalje baviti prioriteti­ma u unapređenj­u organizaci­one strukture i politika djelovanja, planova i programa obuke, IT sistema i baza podataka, kao i unapređenj­em efikasnost­i razmjene informacij­a”, istakao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-A u BIH.

Stefan Almehagen Sandstad, otpravnik poslova Ambasade Kraljevine

Projekt se provodi uz velikodušn­u podršku Austrije, Lihtenštaj­na, Luksemburg­a, Norveške, Njemačke i Turske

nadležnih institucij­a, kao i putem materijaln­ih donacija za institucij­e i njihovo osoblje kako bi se to znanje provelo u praksi”, kazao je.

Ova aktivnost je dio projekta Misije OSCE-A u BIH pod nazivom “Unapređenj­e policijsko-obavještaj­nog rada u suzbijanju ozbiljnih sigurnosni­h prijetnji i teških krivičnih djela (Projekat ILP)”.

 ?? ?? Brian Aggeler: Sigurnija budućnost
Brian Aggeler: Sigurnija budućnost

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina