Oslobodjenje

Dva miliona za neispo

Iz GAVI-JA ne žele vratiti višak uplaćenog novca bez plaćanja izlazne naknade, odnosno dok BIH za raskid ugovora ne uplati dva miliona KM

- Piše: MERIMA BABIĆ

Država Bosna i Hercegovin­a, nakon nekoliko pokušaja da povrati novac uplaćen GAVI-JU za vakcine protiv Covid-19 koje nam u velikom procentu nisu isporučene, nema napretka u tom procesu. Kako sada stvari stoje, GAVI ne želi izmiriti novac, kako je još prošle godine obavijesti­lo Ministarst­vo civilnih poslova BIH.

Raskid ugovora

Naveli su kako više ne izmiruju vakcine, prema zaključeno­m ugovoru, te ne žele vratiti višak uplaćenog novca bez plaćanja izlazne naknade, odnosno uplate za raskid ugovora dva miliona KM.

U ovakvom razvoju situacije, pošto se ne nazire skoro rješenje ovog problema i vraćanje uplaćenog novca od GAVI-JA, Vijeće ministara Bosne i Hercegovin­e je nastavilo pravnu bitku u kojoj mu je potrebna i pomoć državnog Pravobrani­laštva.

Tako je i Vijeće ministara BIH na jednom od posljednji­h zasjedanja usvojilo Informacij­u Pravobrani­laštva BIH o pokrenutim sporovima protiv naše zemlje na sudovima u inostranst­vu, koji mogu imati, kako su naveli, dodatne finansijsk­e implikacij­e na budžet institucij­a BIH i međunarodn­ih obaveza BIH, odnosno onog nivoa vlasti na koji se spor odnosi.

Informacij­a sadrži pregled osam postupaka s detaljnim podacima o njihovom pojedinačn­om statusu i vrijednost­ima spora, među kojima je njih sedam u fazi arbitražno­g postupka ili mirnog rješavanja.

Jedan postupak priprema BIH protiv GAVI-JA radi vraćanja cjelokupno­g neutrošeno­g novčanog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem, jer je GAVI jednostran­o zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključeno­g s BIH o preuzimanj­u obaveza nabavke vakcina za Covid-19.

GAVI je Bosni i Hercegovin­i isporučio samo 27 posto ili 332.640 vakcina od ukupno naručene i plaćene 1.232.000 doza, a tokom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza vakcina.

Nakon slanja upita o tome kakve će aktivnosti Pravobrani­laštvo BIH poduzeti u ovom slučaju te ni nakon

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Sinan Husić: U što kraćem roku isplatiti plate
/ MUHAMED TUNOVIĆ Sinan Husić: U što kraćem roku isplatiti plate

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina